IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичните компании повишиха европейските борси

Водещите борсови индекси в Европа завършиха четвърта поредна сесия с повишения

19:56 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 10pt">Фондовата борса във Франкфурт. </span><i><span style="font-size: 10pt">Снимка: Ройтерс</span></i></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Позитивните настроения се задържаха за четвърта поредна сесия на европейските борси и донесоха повишения на водещите индекси в региона въпреки назряващите страхове, че Португалия може да се превърне в следващата държава от еврозоната, която да прибегне финансова помощ.

Силно в днешната сесия се представиха технологичните компании, водени от Nokia и Alcatel, след като от инвестиционната банка Goldman Sachs повишиха своите оценки за двете телекомуникационни компании, пише Bloomberg. Акциите на Nokia и Alcatel се повишиха с повече от 3% след новината.

Силно поскъпнаха и акциите на компаниите от сектора на възобновяемите енергийни източници заради вота против ядрената енергетика в Германия.

Европейският индекс Stoxx Europe 600, който покрива пазарите на ценни книжа в 18 европейски борси, се повиши с 0,1% до 276,33 пункта. Миналата седмица му донесе 3,1% ръст, след като страховете от ядрената криза в Япония и размириците в Либия се успокоиха.

Националните индекси се повишиха в 15 от 18-те европейски борси, представени в Stoxx Europe 600. С минимална преднина от 0,1% приключи сесията за водещите индекси във Великобритания и Франция, където FTSE 100 нарасна до 5 905 пункта, а френският индекс CAC 40 се повиши до 3 976,95 пункта.

На борсата във Франкфурт обаче DAX се понижи с 0,1% до 6 938,6 пункта, след като партията на немския канцлер Ангела Меркел загуби местните избори в провинцията Баден-Вюртемберг през уикенда.

Преди важните местни избори в Баден-Вюртемберг Ангела Меркел изненада мнозина от консервативните си съюзници с решението да ревизира политиката за атомната енергетика в Германия след причинената от земетресението ядрена криза в Япония.

Канцлерът на Германия заяви днес, че очаква атомната енергетика в Германия да бъде преосмислена из основи в светлината на кризата в японската АЕЦ Фукушима-1, пише DPA. Меркел посочи, че остава поддръжник на атомната енергетика, но призна, че бедствието в Япония е оказало огромно влияние върху местните избори в страната.

Немският министър на околната среда Норберт Рьотген коментира, че Германия трябва да затвори атомните си централи по-скоро от планираното. По думите на Рьотген, който е близък съюзник на Ангела Меркел, загубата на "крепостта" на управляващия страната Християндемократически съюз - провинция Баден-Вюртемберг, след вчерашните избори показва, че обществеността иска по-бърз отказ от атомната енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още