IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговски вериги и автомобилни компании повишиха европейските индекси

Инвеститорите пренебрегнаха новината за оставката на португалския премиер

19:33 | 24.03.11 г.
Търговски вериги и автомобилни компании повишиха европейските индекси

Европейските индекси отбелязаха силен ръст в четвъртък, водени от повишенията на цените на акциите на британски търговски вериги и германски производители на автомобили, докато инвеститорите в голяма степен пренебрегнаха новината за оставката на португалския премиер, предаде MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 1% и приключи сесията на ниво от 275,77 пункта.

Акциите на търговската верига Kingfisher поскъпнаха със 7,2%, след като компанията повиши дивидента и разкри амбициозен план за растеж. Цената на книжата на веригата за облекла Next PLC се увеличи с 4%, след като компанията отчете 10% ръст на печалбата за годината. Двете компании допринесоха за повишението на британския индекс FTSE 100 с 1,5% до 5 880,87 пункта.

В Германия индексът DAX 30 нарасна с 1,9% до 6 933,58 пункта в края на сесията, след като акциите на автомобилни компании като BMW AG и Daimler AG поскъпнаха.

Цената на книжата на оператора на супермаркети Metro AG нарасна с 3,4%, а на гиганта в химическата индустрия BASF SE – с над 3%, след като компанията обяви в презентация на сайта си, че очаква продажбите и печалбата през първото тримесечие да бъдат „значително по-високи” в сравнение с година по-рано.

В Португалия индексът PSI 20 се повиши с 1,1%. Късно в сряда парламентът на страната отхвърли въвеждането на допълнителни мерки за икономии. Ходът доведе до оставката на премиера Жозе Сократеш и приближи Португалия с една стъпка по-близо до искането на финансова помощ от ЕС.

В Мадрид IBEX 35 нарасна с 1,1%, като инвеститорите пренебрегнаха новината, че агенцията Moody’s Investors Service е намалила рейтинга на 30 по-малки банки в страната.

Френският индекс CAC 40 отбеляза ръст от 1,4% до 3 968,84 пункта. Акциите на автомобилния производител Peugeot SA поскъпнаха с близо 4%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още