IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет: Колапсът на еврозоната не бива да се изключва като опция

Не може някои страни да живеят на гърба на други за дълъг период, смята милиардерът

16:13 | 24.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Уорън Бъфет: Колапсът на еврозоната не бива да се изключва като опция

Милиардерът Уорън Бъфет заяви, че колапсът на еврозоната и единната европейска валута изобщо не са невъзможни сценарии. Той обаче очаква да се положат достатъчно усилия, за да не се стигне до такава ситуация.

„Познавам хора, които смятат това за невъзможно. Аз не мисля, че това е така“, посочва Бъфет в интервю за CNBC.

Уорън Бъфет е уверен, че ще бъдат положени „огромни усилия“, за да може еврото да бъде спасено. За това обаче периферните страни от еврозоната трябва да намерят начин да разрешат фискалните си проблеми.

„Не може да има три или четири страни, които на практика се възползват от останалите. Така не може да се работи дълго време – необходимо е тези държави да поставят бюджетите си в устойчив вид“, коментира специалистът.

Изказването на Бъфет идва на фона на рекордната доходност, до която достигнаха португалските правителствени облигации днес. Тяхната цена се понижи значително заради оставката на премиера на страната, след като парламентът не одобри предложения от кабинета план за съкращаване на разходите.

„Ако еврото се окаже в истинско затруднение, това няма да бъде краят на света, но ще се наложат значителни преструктурирания“, посочва милиардерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kamikatze
преди 13 години
Е да де ! Нали заради това лае ! Защо не иде първо да поговори с батко Арнолд за бюджетната политика на Калифорния д..е.ба ! Иначе е прав: ПИИГС се бяха разюздили яко...ама само те да бяха: Я вижте Белгия (или може би Фландрия :) )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Еврото? Не е ли долара валутата която се обезценява и трябва да бъде спасявана ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още