IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се понижи, след като Moody’s оряза рейтингите на испанските банки

Според агенцията испанските банки може да се нуждаят от 50 млрд. евро допълнителен капитал, за да посрещнат новите капиталови изисквания

10:39 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото се понижи, след като Moody’s оряза рейтингите на испанските банки

Курсът на еврото срещу щатския долар се понижава за трети пореден ден, след като рейтинговата агенция Moody's намали кредитния рейтинг на 30 испански банки.

Единната валута губи 0,1% до 1,4091 долара за евро към 10:30 ч. българско време, като от началото на седмицата еврото е поевтиняло с 0,7%.

Днешното понижение в курса на единната валута дойде, след като Moody's реши да намали рейтингите на 30 банки в Испания, позовавайки се на тяхната уязвимост и на повишения финансов риск за кредитния рейтинг на страната, пише Bloomberg.

Рейтинговата агенция им поставя отрицателна перспектива, което означава, че може да има ново понижение в оценката на рисковия профил на дълговите им книжа.

На 15 от засегнатите банки рейтингът е намален с две степени, а на пет – с три или повече степени.

Кредитният рейтинг на Испания бе понижен до „Aa2” от Moody's на 10 март заради очакванията на агенцията, че разходите за укрепване на банковата индустрия в страната ще надминат оценките на правителството.

Според Moody's испанските банки може да се нуждаят от 50 млрд. евро допълнителен капитал, за да посрещнат новите капиталови изисквания, в сравнение с очакванията на централната банка на Испания за 15,2 млрд. евро недостиг за 12-те най-големи банки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още