IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отново отлага решението за спасителния фонд

Окончателното решение се очакваше на предстоящата утре и в петък среща на върха, но преговорите отново зациклят

19:24 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европа отново отлага решението за спасителния фонд

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз имат намерение да отложат за по-късно важното решение за средствата за увеличаване на кредитния капацитет на спасителния фонд за еврозоната, което се предвиждаше да бъде взето на срещата им на върха утре и другиден, което засили безпокойството на пазарите, предаде Франс прес.

Подготовката на договора за Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - бъдещият фонд - и промените в споразумението за съществуващия в момента Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) с цел да се осигури ефективен кредитен капацитет от 440 милиарда евро, ще бъдат одобрени окончателно, за да могат националните процедури да приключат навреме за подписването на двата договора едновременно преди края на юни
2011 година", се казва в проект за документ, който трябваше да бъде приет от европейските лидери в петък.

Повечето мерки за засилване на инструментите за справяне с дългови кризи вече са одобрени, поне на равнище еврозона.

На 11 март европейските ръководители се споразумяха да увеличат на 440 милиарда евро ефективния кредитен капацитет на сегашния фонд (спрямо досегашните 250 милиарда евро) и за осигуряване на 500 милиарда евро за постоянния механизъм.

След това европейските министри на финансите постигнаха съгласие по рамките на бъдещия механизъм.

Те обаче още не са споразумели за средствата, чрез които да се увеличи кредитния капацитет на сегашния фонд, най-вероятно чрез увеличение на гаранциите. Дипломатически източник посочи, че не се очаква това да бъде решено на срещата на върха.

По-специално Финландия е тази, която се противопоставя на споразумение в момента, в разгара на кампанията за парламентарните избори на 17 април. Тя изключи всякакво
увеличение на гаранциите за фонда на срещата в петък, отбеляза друг дипломатически източник.

Финансовите пазари се опасяват и от евентуални трудности при одобрението на промените от националните парламенти, отбелязва АФП.

Германската канцлер Ангела Меркел ще настоява за разсрочване на вноските на Германия в европейския спасителен фонд, според източник от нейното мнозинство. Това представлява отстъпка пред множеството критики в страната срещу постигнатото
в понеделник споразумение.

Източникът посочи, че на среща с консервативни депутати днес Меркел е говорила за възможност да се разположат във времето по различен начин вноските на Германия във фонда, който европейските страни създават в момента, за да се оказва помощ след 2013 година на изпаднали в затруднение страни.

На базата на участието си в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ) Германия, която е най-голямата европейска икономика, ще трябва да внесе в бъдещия фонд 22 милиарда евро, което предизвиква недоволство в средите на управляващата коалиция.

Сегашното споразумение предвижда половината от вноската - или 11 милиарда евро - да бъдат внесени през 2013 година, а останалата половина - през следващите три години.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още