IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Европейските банки се нуждаят от 250 млрд. евро допълнителен капитал

Това показват резултатите от стрес тестовете на европейските банки на рейтинговата агенция Standard & Poor’s

13:31 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Европейските банки се нуждаят от 250 млрд. евро допълнителен капитал

Европейските банки ще се нуждаят от допълнителен капитал до 250 млрд. евро, в случай че бъдат изправени пред рязко увеличение на лихвените проценти и тежко свиване на икономиката.

Това са показали резултатите от стрес тестовете на банковия сектор в Европа, които са били проведени от рейтинговата агенция Standard & Poor's, пише Bloomberg.

В доклада са разгледани три сценария, които могат да се случат в периода от 2011 г. до 2015, включително лихвен шок, скок в лихвените проценти по държавните ценни книжа, ограничен достъп до финансиране за по-слабите икономики в еврозоната и „много тежък спад” в икономиките на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания.

Извадката на Standard & Poor's включва 99 европейски банки, които покриват около 70% от банковия сектор в Европа. От тях 22 ще се нуждаят от допълнителен капитал на обща стойност от 161 млрд. евро, съгласно доклада.

Ако се вземе целият банков сектор в Европа обаче сумата се увеличава до 250 млрд. евро, което се равнява на 2% от брутния вътрешен продукт на страните, в които се намират тези банки.

Според рейтинговата агенция при настъпването на мрачния сценарий ефектът върху платежоспособността на западноевропейските страни ще бъде много тежък. Това ще влоши нивата им на задлъжнялост и ще направи трудно изплащането на държавните им дългове, коментират от Standard & Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още