IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нарастват съмненията за евентуалното увеличение на основната лихва на ЕЦБ

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише предупреди по-рано този месец, че банката ще бъде "много бдителна" срещу нарастващите цени

20:38 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нарастват съмненията за евентуалното увеличение на основната лихва на ЕЦБ

Анализаторите и инвеститорите започват да се чудат дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се откаже от евентуалното повишаване на основната лихва през април, тъй като пазарите са нестабилни след природните бедствия в Япония, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише предупреди по-рано този месец, че банката ще бъде "много бдителна" срещу нарастващите цени. Това бе изтълкувано като знак, че предстои на заседанието на ЕЦБ на 7 април да се определи такова равнище на лихвата, което да се противопостави на инфлацията.

Сега обаче някои анализатори са на мнение, че природните бедствия в Япония са дестабилизирали до такава степен финансовите пазари, че банката ще обмисли възможността да изчака.

Марко Вали от Уникредит (Unicredit) прогнозира, че ЕЦБ ще запази сегашното положение. Ако фондовите борси останат под натиск, отбелязва той, "централната банка ще трябва да преразгледа позицията си за лихвените равнища"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още