IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се повишиха в очакване на срещата на Г-7 за Япония

Европейските пазари бяха подкрепени и от силния старт на Уолстрийт, след обявяването на по-добри седмични данни за безработицата в САЩ

19:29 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се повишиха в очакване на срещата на Г-7 за Япония

Европейските индекси се повишиха в четвъртък, в очакване на извънредната среща на управителите на централните банки и финансовите министри на страните от Г-7, във връзка с ядрената криза в Япония, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши до 1,76% до 267 пункта, след като в сряда затвори на най-ниското си ниво за годината, поради опасения около ситуацията в Япония и понижаването на кредитния рейтинг на Португалия.

В сряда, индексите във Франкфурт, Париж и Лондон също се понижиха до най-ниските си нива за 2011 г.

Акциите на Siemens AG се повишиха с над 4%, след като UniCredit повиши рейтинга на компанията.

Европейските пазари бяха подкрепени и от силния старт на Уолстрийт, след обявяването на по-добри седмични данни за безработицата в САЩ, и ръст на потребителските цени за февруари.

Вниманието на инвеститорите в САЩ и Европа остана приковано върху развитието на ядрената криза в Япония. Финансовите лидери на страните от Г-7 ще разговарят по късно днес, за да обсъдят ситуацията около авариралата ядрена централа във Фукошима.

„Европейските индекси правят опи да възстановят загубите от последните 6 дни, подкрепени от срещата на Г-7, на която ще бъдат обсъдени мерки за успокояване на пазара“, казва Стивън Поуп, директор на Spotlight Ideas.

„Не мога да приема, че това което миналия четвъртък са били добри компании със стабилни перспективи, изведнъж не струват и пени“, коментира той.

В Франкфурт DAX 30 губи над 3,5% за годината и над 4,5% за седмицата.

„Мога да разбера, че клиентите са изнервени. Това са драматични събития и новините са изключително смущаващи“, казва Кристоф Ом, директор на DWS.

Автомобилните компании бяха сред основните губещи през днешната сесия, поради опасенията инвеститорите за доставките от Япония.

Германският DAX 30 се повиши с 2,20% до 6657 пункта, френският CAC 40 спечели 2,43% до 3786 пункта, докато в Лондон FTSE 100 завърши с ръст от 1,75% до 5696 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още