IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърта поред губеща сесия за европейските борси

Най-губещи бяха акциите на презастрахователните и комуналните компании заради тревогите за последиците от земетресението в Япония

21:20 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Цените на европейските акции се понижават през последните три седмици. Снимка: Sxc.hu</p>

Цените на европейските акции се понижават през последните три седмици. Снимка: Sxc.hu

Водещите борсови индекси в Европа започнаха седмицата със спад и се понижиха за четвърта поредна сесия, водени от презастрахователните компании и тези за комунални услуги.

Повод за това станаха тревогите за последиците от унищожителното земетресение в Япония в края на миналата седмица, което стана най-тежкото в историята на страната, и я изправи пред ядрена катастрофа заради избухването на реактори в голяма атомна централа.

Акциите на презастрахователните компании Swiss Reinsurance и Munich Re поевтиняха с повече от 3% след прогнози, че презастрахователните компании може да получат искове за над 34 млрд. долара във връзка с експлозиите на ядрени реактори в Япония, пише Bloomberg.

От разпродажбите пострадаха силно още и книжата на компаниите за комунални услуги, като немската E.ON, след като редица европейски страни, сред които Германия, съобщиха, че вероятно няма да удължат експлоатационния период на ядрените си централи.

Пониженията на индексите бяха ограничени от доброто представяне на банковия сектор, след като европейските страни се споразумяха през уикенда да разширят правомощията на фонда за финансова стабилност и решиха да намалят лихвените проценти по заемите, отпуснати на Гърция през май 2010 г.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 загуби 1,1% до 272,51 пункта днес, пропадайки до най-ниското си ниво от декември миналата година. Всички сектори на икономиката, които са представени в него, се понижиха, с изключение на банките.

Цените на европейските акции се понижават през последните три седмици, след като цените на петрола скочиха над 100 долара, а политическата криза в Близкия Изток се задълбочи.

Stoxx Europe 600, който покрива фондовите борси в 17 западноевропейски страни и Гърция, се е понижил с 5% под най-високата си точка за тази година, отбелязаха на 17 февруари.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,9% до 5 775 пункта, а водещият немски индекс DAX потъна с 1,7% до 6 867 пункта, главно под тежестта на комуналните компании. В Париж CAC 40 загуби 1,3% до 3 878,04 пункта въпреки данните за увеличението на европейското индустриално производство през януари с 0,3% на месечна база.

На положителна територия обаче приключи сесията в Гърция, където индексът ASE скочи с 5,2% до 1 662,38 пункта, воден от банковите акции. Книжата на National Bank of Greece се повишиха с 10% до 7,18 евро, а тези на втората по големина банка EFG Eurobank Ergasias поскъпнаха с 9,8% до 5,14 евро,

Добре в днешната сесия се представиха и акциите на компаниите за алтернативна енергия, като тези на SolarWorld, които поскъпнаха с 13% до 8,63 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още