IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите от еврозоната пренасочиха вниманието си от Либия към еврото

Германия ще поиска от ЕК да започне процес на създаване на зона на свободна търговия с държавите от Северна Африка

21:04 | 11.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лидерите от еврозоната пренасочиха вниманието си от Либия към еврото

Лидерите на 17-те страни от еврозоната днес започнаха да обсъждат планове за укрепване на единната валута, след като взеха участие в среща на високо равнище на ЕС, посветена на обстановката Либия, предаде ДПА.

След срещата на върха на целия ЕС германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще поиска от Европейската комисия да започне процес на създаване на зона на свободна търговия с държавите от Северна Африка в подкрепа на демократичните процеси в региона.

Предвижда се на срещата на върха на страните само от еврозоната да бъде одобрен "пакт за еврото", целящ да накара членките на валутния съюз да засилят икономическата си дисциплина и конурентоспособност.

Според поектодекларация, до която агенция ДПА е получила достъп, лидерите от еврозоната ще се споразумеят да осъществят радикални реформи, за да повишат конкурентоспособността и заетостта, да намалят държавните дългове, да затегнат банковата регулация и да започнат да съгласуват данъчните си политики. Очаква се също така те да одобрят по-снизходителни условия по връщането на спасителните заеми, получени от Гърция и Ирландия.

Германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, заяви, че основната задача на днешната извънредна среща на еврозоната е да подготви решенията за втората среща на върха на 24-25 март.

Меркел отбеляза, че новите мерки, обявени по-рано днес от португалското правителство, за реформиране на неговия бюджет, ще бъдат много полезни при обсъждането на начините за справяне с дълговата криза в Европа.

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен днес също приветства и подкрепи новите мерки на бюджетни икономии, обявени от Португалия, преди срещата на върха на еврозоната, информира Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
metody72
преди 13 години
Тъмните сили се опитват да мобилизират целия наличен ресурс които имат само и само да запазят световното си господство но не осъзнават, че цялата им финансова постановка е изгнила и заради това няма да успеят да се спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още