IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Европа приключиха деня на червено

Акциите на банките и представителите на енергийния сектор бяха основните, които попаднаха под натиск днес

19:40 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа приключиха деня на червено

Борсовите индекси на пазарите от Западна Европа приключиха деня на червено, като основната причина за това отново беше напрежението в Либия, което предизвика ново поскъпване на петрола, пише MarketWatch.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 отстъпи с 0,23 на сто до 281,17 пункта. Сред компаниите с най-голям спад от индекса днес се оказа Alcatel-Lucent (-2,8 на сто). Причината за това са проблемите на един от ключовите клиенти на компанията – Finisar, чиито акции губят над 35 на сто днес.

Под най-силен натиск в рамките на търговията се оказаха банките и представителите на енергийния сектор. Акциите на Total и Royal Dutch Shell загубиха по съответно 1,3 и 1,6 на сто, докато пазарната капитализация на ВР се понижи с 1,8 на сто.

Пазарната капитализация на Credit Agricole падна с 2,5 на сто, а акциите на Societe Generale и Banco Santander поевтиняха със съответно 1 и 0,4 на сто.

Сред компаниите, които привлякоха интерес днес, са Rolls-Royce и Daimler, тъй като бе обявено създаването на обща фирма между тях, която се очаква да придобие производителя на двигатели Tognum.

Интерес имаше и към акциите на производителя на самолетите Airbus компания EADS. Книжата й поскъпнаха с повече от 1 на сто днес, след като отчетът на компанията зарадва инвеститорите.

На борсата в Лондон FTSE 100 падна с 0,6 на сто до 5 937 пункта. Испанският индекс IBEX 35 отстъпи с 0,1 на сто, а немският DAX 30 се понижи с 0,5 на сто до 7 132 пункта. Във Франция САС 40 загуби 0,55 на сто до 3 994 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още