IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено

Лихвените проценти по десетгодишните ирландски облигации достигнаха рекордно високи нива

20:10 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси затвориха на червено

Водещите борсови индекси в Западна Европа започнаха седмицата със спад, след като цената на петрола прескочи 106 долара за барел, а насилието в Либия продължи да ескалира.

Все по-ожесточените сблъсъци между антиправителствени демонстранти в Либия и силите на реда, подкрепящи режима на Муамар Кадафи, накараха Европейският съюз (ЕС) да обмисли и допълнителни санкции срещу Либия, които ще бъдат одобрени утре. В края на февруари 27-те страни от ЕС решиха да наложат оръжейно ембарго на северноафриканската страна.

Освен това решението на рейтинговата агенция Moody’s да намали оценката си за държавните ценни книжа (ДЦК) на Гърция с три степени днес припомни на инвеститорите, че кризата с държавните дългове в Европа все още не е приключила.

В отговор рисковите премии по държавните облигации на периферните страни от еврозоната се повишиха, а лихвените проценти по десетгодишните ирландски ДЦК скочиха до 9,477%, което е най-високото им ниво отпреди въвеждането на еврото, пише Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,4% до 280,73 пункта и вече е с 3,6 на сто под най-високото си ниво за тази година, отбелязано на 17 февруари.

Усложняването на обстановката в Близкия Изток и Северна Африка и намекът на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, че може да увеличи лихвените проценти през април, накараха инвеститорите да разпродават акции в днешната сесия.

Националните индекси се понижиха в 11 от 18-те западноевропейски борси, представени в Stoxx Europe 600. Във Великобритания FTSE 100 отстъпи с 0,3% до 5 973,78 пункта, докато в Париж CAC намаля с 0,7% до 3 990,41 пункта.

Водещият немски борсов индекс DAX се понижи с 0,2% до 7 161,93 пункта въпреки добрите данни за растящото инвеститорското доверие в еврозоната през март. Най-губещи в днешната сесия бяха акциите на минните компании, начело с Rio Tinto.

Акциите на Bulgari обаче поскъпнаха с 59%, след като френският конгломерат за луксозни стоки LVHM потвърди, че ще купи най-големия производител на бижута в света срещу сумата от 3,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още