IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на лихвите от ЕЦБ може да се окаже по-трудно, отколкото изглежда

Заради неизбежното преструктуриране на някои дългове, банките от еврозоната ще имат нужда от огромни капиталови инжекции, пише Гай Джонсън от CNBC

20:51 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Вдигането на лихвите от ЕЦБ може да се окаже по-трудно, отколкото изглежда

Европейската централна банка (ЕЦБ) започна обратното броене до вдигането на лихвените си проценти, което, ако можем да разчитаме на историята, би трябвало да стане през април, пише анализаторът от CNBC Гай Джонсън.

Централната банка е решена да оправдае доверието в борбата срещу инфлацията, но това не е всичко.

Използването на фразата „изострена бдителност“ от ЕЦБ не е просто монетарно клише, а и политическо послание.

От една страна тази фраза е сигнал за повишение на лихвите, а от друга е предупреждение към политиците от еврозоната.

С две думи, това е кодирано съобщение, че Меркел, Саркози и компания трябва да се фокусират върху разрешаването на дълговата криза в периферните страни от региона, която, въпреки отслабената отскоро хватка на финансовите пазари, все още задушава еврото.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, който не е политик, има сериозен съюзник в усилията си да подтикне към действие Европейския съвет в лицето на Европейския парламент.

Депутатите от Европейския парламент са ядосани, че са оставени встрани от натиска на Германия и Франция за пакт за конкурентоспособност в еврозоната и горят от желание да се включат.

Трише обаче играе опасна игра.

Двете най-големи европейски държави напоследък демонстрираха стремеж да се наложат над по-малките страни. Заради тази позиция решителното заседание на Европейския съвет в края на месеца може да постигне твърде малко.

Така могат да се създадат условия за избухване на институционална война в Брюксел.

Потенциално пазарите могат отново да се съсредоточат върху проблемите на периферните страни от региона, вместо към очакваното повишение на лихвите.

Португалия в момента просто печели време, докато Ирландия и Гърция се нуждаят от някаква форма на преструктуриране на дълговете си.

Това води към друг евентуален проблем, с който Трише ще се сблъска в началото на април: стартирането на банковите стрес тестове в еврозоната.

Макар че резултатите от тестовете няма да са ясни до лятото, през следващите седмици ще се разбере повече за методологията им.

Това, което трябва да стане ясно е, че заради неизбежното преструктуриране на дълговете на някои страни банките от еврозоната ще имат нужда от огромни капиталови инжекции, за да продължат да функционират.

В регион, разчитащ толкова много на своите банки за кредитиране, това би било катастрофа.

Така че, дори ЕЦБ да е решила, че иска да вдигне лихвите, осъществяването му би било много по-трудно, защото съществуват много пречки по пътя до април, които могат да направят разликата между намерения и реалност съществена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още