IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отбелязаха ръст след добри корпоративни новини

Като основна причина за повишенията се посочва и падащата цена на петрола спрямо последните върхове

20:12 | 03.03.11 г.
Европейските индекси отбелязаха ръст след добри корпоративни новини

Европейските индекси отбелязаха ръст благодарение на положителни корпоративни новини и падащите цени на петрола, предаде MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 0,3% и приключи търговията на ниво от 283,6 пункта, след като по-рано достигна връх за деня от 285,8 пункта.

Индексът загуби част от ръста си, а някои пазари като Испания и Италия приключиха с понижения, след като председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише коментира, че е „възможно” през април да бъде направено увеличение на основния лихвен процент, но това не е сигурно и зависи от бъдещите данни.

В Испания индексът IBEX 35 загуби 0,7%, като акциите на Banco Santander SA поевтиняха с 1,7%. Италианският FTSE MIB затвори с понижение от 0,4%.

Еврото поскъпна с 0,6% до 1,3939 долара след коментара на Трише. По-рано през деня ЕЦБ обяви решението си да остави основния лихвен процент непроменен на рекордно ниското ниво от 1%, каквито бяха и пазарните очаквания.

Основните национални индекси се повишиха в 13 от 18-те западноевропейски пазара днес. Британският индекс FTSE 100 се повиши с 1,5% до 6 005,1 пункта, като се представи по-успешно от останалите пазари в региона, а германският DAX добави 0,6% до 7 225,96 пункта.

„Основната причина (за увеличенията) е, че цените на петрола паднаха от скорошните си върхове”, коментира Джошуа Реймънд, стратег в City Index.

„Повечето трейдъри все още остават невероятно чувствителни към цената на петрола. Докато цената на петрола се задържа над 100 долара, това ще представлява значителна заплаха за ръста и печалбите”, допълва той.

До приключването на европейската търговия цената на американския лек суров петрол с доставка април се понижи с 72 цента до 101,51 долара за барел на борсата в Ню Йорк.

Акциите на AMEC PLC и IMI PLC поскъпнаха с 5,4% и 6,6% съответно, след като двете инженерингови компании отчетоха добри финансови резултати.

Във Франция акциите на компанията за телекомуникационно оборудване Alcatel-Lucent поскъпнаха с 6,4% до 3,83 евро за брой, с което стана най-добре представящата се компания в състава на индекса CAC 40, който отбеляза увеличение от 0,7% до 4 060,8 пункта.

Повишението на цената на акциите на Alcatel-Lucent дойде след новини в медиите за слухове на пазара, че може да получи оферта от китайска компания. От Alcatel-Lucent са отказали коментар на слуховете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още