IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори пореден ден на спад на европейските индекси

На пазарите натежаха опасенията, че повишаващите се цени на енергийните продукти ще окажат негативен ефект на глобалната икономика

21:31 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Втори пореден ден на спад на европейските индекси

Европейските акции се понижиха за втори пореден ден заради опасенията, че повишаващите се цени на енергийните продукти ще окажат негативен ефект на глобалната икономика, предаде Bloomberg.

Акциите на Daimler AG се понижиха с близо 3% и поведоха надолу автомобилния сектор към най-голямото понижение от индустриалните групи в общоевропейския индекс Stoxx 600.

Stoxx Europe 600 отстъпи с 0,7% до 282,76 пункта. Индексът се е понижил с 2,9% от 17 февруари, когато достигна 2 и половина годишен връх. От началото на годината ръстът му възлиза на 2,5%.

Цената на суровия петрол с доставка през април се повиши по време на електронната търговия в Ню Йорк днес с 2% до 101,59 долара за барел заради бунтовете в Либия и новини за сблъсъци на протестиращи в Иран с местните власти.

Потребителската инфлация в Европа се е ускорила повече от очакваното през януари, показаха излезли днес данни. На 3 март предстои редовната месечна среща на Европейската централна банка за определяне на основната лихва в еврозоната.

Индексът VStoxx, който измерва цената за защита срещу спад на акциите в Euro Stoxx 50, се повиши с 3,3% до 24,6, след като във вторник скочи с 4,9%.

На европейските акции не можа да помогне и докладът за заетостта в САЩ на ADP, който показа, че през февруари са били създадени повече работни места от очакваното. В петък ще бъдат обявени и данните на щатското правителство за пазара на труда.

Основните национални индекси отстъпиха на 16 от 18-те западноевропейски пазара днес. Британският FTSE 100 се понижи с 0,4% до 5 914,89 пункта, германският DAX загуби 0,6% до 7 181,12 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,8% до 4 034,32 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още