IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се повишиха, технологичният сектор със силен ръст

Добрите финансови резултати в Европа подкрепят пазара на сегашните нива, коментират анализатори

18:56 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се повишиха, технологичният сектор със силен ръст

Европейските индекси се повишиха в понеделник, след като инвеститорите се отърсиха от някои опасения и се възползваха от разпродажбите през миналата седмица, пише MarketWatch.

Акциите на HSBC Holdings обаче, се понижиха чувствително, след като компанията обяви разочароващи резултати.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,83% до 286 пункта.

Индексът се повиши с 1,3% в петък, въпреки че изгуби 2,4% през миналата седмица – най-лошият седмичен резултат от юли 2010 г. - поради опасенията породени от размириците в Северна Африка и Близкия Изток.

Подкрепяйки европейските пазари, индексите в САЩ стартираха на зелено, на фона на позитивни данни за икономиката и отдръпване на цените на суровия петрол. Цената на фючърсите за американския лек суров петрол за април падна с 28 цента до 97,63 долара за барел.

„Имайте на предвид, че резултатите в Европа са по-добри от очакваните, както като печалби, така и като приходи – това движение към по-висока доходност и растеж подкрепя пазара на сегашните нива“, казва Атиф Латиф, директор на Guardian Stockbrokers.

Германският DAX 30 се повиши с 1,21% до 7272 пункта, със солидни печалби на производителят на тежкотоварни камиони MAN SE, автомобилният гигант Volkswagen AG и инженерният конгломерат Siemens AG.

Акциите на технологичните компании, като цяло отбелязаха силен ръст. Добре се представиха Infineon Technologies AG и британският производител на чипове ARM Holdings PLC, след като базираната в Холандия NXP Semiconductors NV обяви, че удължава стратегическо споразумение за лиценз с ARM.

В Париж, STMicroelectronics NV също отбеляза ръст.

Френският CAC 40 се повиши с 0,98% до 4110 пункта, като сред печелившите компании се нареждат Societe Generale SA и Renault SA.

Зелената вълна подмина банковия сектор в Лондон, където акциите на HSBC се разделиха с над 4%, въпреки че банката обяви повече от два пъти по-висока нетна печалба за 2010 г. в сравнение с 2009 г. - 13,16 млрд. долара спрямо 5,6 млрд. долара. Резултатите на HSBC са под очакванията на анализаторите.

Британският FTSE 100 не успя да се задържи на зелено, като в края на сесията се понижи с 0,12% до 5994 пункта. Компаниите от миннодобивния сектор на острова отбелязаха значителен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още