IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на HSBC се увеличи повече от двойно до 13,2 млрд. долара

Провизиите на най-голямата европейска банка за несъбираеми заеми намаляват значително през миналата година

11:15 | 28.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на HSBC се увеличи повече от двойно до 13,2 млрд. долара

Печалбата на най-голямата европейска банка HSBC Holdings се е увеличила повече от двойно през миналата година, след като провизиите й за покриването на несъбираеми заеми намаляха значително, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на HSBC нараства до 13,2 млрд. долара за 2010 г. от 5,83 млрд. долара за 2009, което се оказа леко под пазарните очаквания. Провизиите на базираната в Лондон банка за покриване на лоши заеми се свиват рязко до 14 млрд. долара в сравнение с 26,5 млрд. долара преди година. Резервите за проблемни кредити са най-малките от 2006 г.

HSBC преустанови потребителското си кредитиране в САЩ, след като заради финансовата криза се наложи да задели 58 млрд. долара провизии за покриване на проблемни заеми. Новият изпълнителен директор на финансовия гигант Стюарт Гъливер, който пое ръководството на банката през януари, постави фокуса върху приходите от развиващите се икономики, и най-вече тези от Азия.

Цената на акциите на HSBC почти не се е променила през последната година, което я нарежда на последното място сред банките в състава на индекса на европейските финансови компании FTSE 350 Banks.

Ръководството на HSBC е намалило целевата възвръщаемост от капитала на между 12 и 15% в сравнение с досегашните цели за 15-18% заради затегнатите капиталови изисквания за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още