IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан иска да изнася повече газ в ЕС през Гърция

Гърция иска газопровода ITGI да се свърже с България

20:38 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Азербайджан иска да изнася повече газ в ЕС през Гърция

Баку и Атина искат да активизират износа на азербайджански газ към ЕС по газопровода ITGI, който трябва да свърже Турция, Гърция и Италия, посочи днес в Атина азербайджанският министър на външните работи Елмар Мамедяров, цитиран от АФП.

Едно голямо бъдеще се открива пред нас в областта на икономическото и енергийно сътрудничество, заяви Мамедяров, който е на 48-часово посещение в Атина. Той посочи това след разговори с премиера Георгиос Папандреу и с гръцкия външен министър Димитрис Друцас.

Азербайджанският газ е на гръцкия пазар със 700 милиона кубически метра, ние обсъждаме възможността да увеличим тези количества, гръцкият пазар е много важен, тъй като Гърция е първата страна член на ЕС, в която пристига директно природен газ от каспийския басейн, посочи Мамедяров.

Друцас подчерта твърдия ангажимент на Гръция за продължаване на газопровода ITGI, като изтъкна, че газопроводът е придобил още по-голяма атрактивност с възможността да бъде свързан с България.

София обяви през ноември 2010 г. споразумение с гръцко-италиански консорциум за изграждане на участък от 100 километра, който да свърже до 2013 г. България с газопровода при Комотини.

Месец преди това турският премиер Реджеп Тайип Ердоган бе обявил като краен срок 2015 г. за завършване на участъка от ITGI, свързващ Гърция с Италия, след изграждането през 2007 г. на газопровода, свързващ Турция с Гърция, който е с максимален капацитет за пренос на 11,5 милиарда кубически метра газ годишно.

Проектът за газопровода, осъществяван от италианската фирма Едисон, гръцката компания ДЕПА и турската БОТАШ, цели да ограничи зависимостта на ЕС от руски газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още