IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции търпят поражения за четвърти ден

Акциите на OMV потънаха с близо 6% заради очаквания, че ще преустанови производството си на петрол в Либия заради съображения за сигурност

20:19 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции търпят поражения за четвърти ден

Водещите борсови индекси в Европа продължиха да търпят поражения за четвърта поредна сесия на фона на публикации в медиите, че либийският лидер Муамар Кадафи е отговорил на гражданските протести в страната с въздушни удари по мирни жители.

Според Международната федерация за човешки права най-малко 640 души са загинали по време на протестите за граждански права срещу режима на Муамар Кадафи.

Политическата криза в Либия накара някои европейски компании да спрат производството на петрол в страната, като половината от производствените мощности са закрити, коментират анализатори пред Financial Times. В резултат на това цената на брента прескочи 110 долара, а американският лек суров петрол премина 98 долара за барел.

Това доведе до спад в цените на европейските авиокомпании заради очаквания, че скокът в цената на петрола ще се отрази негативно на финансовите им резултати.

Акциите на най-голямата петролна компания в Централна Европа OMV поевтиняха силно с 5,8%, след като ръководството й заяви, че очаква производството на петрол в Либия да бъде спряно за определен период заради съображения за сигурност, пише Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 потъна с 1,1% до 282,38 пункта, като акциите на всички 19 индустриални групи, представени в индекса, се понижиха. Заради разпродажбите на акции през последните дни азиатският индекс MSCI Asia Pacific заличи изцяло печалбата си за тази година, докато Stoxx Europe 600 остава с 2,4% над нивата си от края на декември.

През миналата седмица европейските борси отбелязаха най-силните си нива от август 2008 г., или отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers, който задълбочи сериозно световната финансова криза.

Националните индекси се понижиха в 15 от 18-те европейски борси, които Stoxx Europe 600 следи. Френският CAC 40 загуби 0,9% до 4 013,12 пункта, а в Германия DAX се понижи с 1,7% до 7 194,60 пункта. На борсата в Лондон FTSE 100 отстъпи с 1,2% до 5 923,53 пункта.

Най-губещи в днешната сесия, освен авиопревозвачите, бяха и европейските автомобилни компании, водени от спада в акциите на BMW и Daimler. Книжата на двата най-големи производители на луксозни автомобили в света отстъпиха съответно с 3,5% до 58,30 евро и с 3,3% до 51,29 евро на борсата във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още