IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел допуска възможността за разширяване на помощта за Гърция

Разширяването на спасителната програма за Гърция ще е част от цялостния пакет за борба с дълговата криза, който ще се обсъжда на срещата на върха следващия месец

11:31 | 23.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Меркел допуска възможността за разширяване на помощта за Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел даде сигнал, че лидерите от Европейския съюз (ЕС) са готови да предоговорят условията по спасителния план за Гърция като част от по-широк план от мерки, с които да се подкрепи доверието в еврото, съобщава Bloomberg.

„Със сигурност има дискусия за това дали да се удължи периода на гръцката програма”, заяви Ангела Меркел, като отбелязва, че планът за помощ на Гърция от май 2010 година е ограничен до три години, докато спасителният пакет за Ирландия, одобрен през ноември, ще е в сила за седем години.

Удължаването на срока на програмата е един от аспектите за промяна, които се обсъждат, е посочила Меркел вчера в Берлин след разговори с гръцкия премиер Георгиос Папандреу.

По думите на немския канцлер разширяването на плана ще бъде част от цялостния пакет за борба с дълговата криза в еврозоната, който ще се обсъжда на срещата на върха следващия месец.

Коментарите на Ангела Меркел, която ръководи най-голямата икономика на Европа, са първата индикация, че ЕС може да отговори на призивите от страна на Гърция за облекчаване на условията за спасяване на задлъжнелите страни.

В началото на тази седмица гръцкият премиер настоя за намаляване на лихвените проценти по спасителните заеми.

Според прогнози на ЕС гръцкият държавен дълг може да надскочи 156% от брутния вътрешен продукт (БВП) при изтичането на спасителната програма през 2013 г.

Георгиос Папандреу сравни програмата за намаляване на гръцкия дълг със "спринт", казвайки че неговото правителство се ангажира да избегне сценария, при който Гърция преструктурира дълга си.

Ръководителите на ЕС работят над всеобхватен план за спиране на кризата, който да е готов преди срещата на върха в Брюксел на 24-25 март. По думите на Меркел Германия ще представи своите първоначални предложения на специална среща на върха на 11 март, като подобряването на конкурентоспособността на Европа ще бъде "основна тема".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
global_dj
преди 13 години
Това твойто борене за правата си ли е, или вечното мрънкане. Мисля, че твоят синдром е меко казано неизлечим, то това си ни е болест национална!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
stoian777
преди 13 години
Eeeee пич ти пък изобщо не си негативен ...ЕВАЛА ТИ. Еееее добре слагам розовите очилца и смъркам една магистралка и съм се оправил вече....То освен да си постоянно надрусан не виждам как можеш по друг начин да виждаш заобикалящата ни мизерия, ама карай ще се правим на *** и всичко ще е ок. Те на запад хората са прости като се борят за правата си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
Е точно теб съм те признал с твоите най-, ама най-негативни мнения! Не намери ли нещо по-негативно да споделиш? Хора, проблемите идват от самите нас - постоянно сме зле настроени към всичко ново, към вспка промяна, винаги мрънкаме, винаги недоволни!А за Гърция - работата ми беше ясна още преди половин година, че те този дълг няма как да го обслужат в дългосрочен план. Такива ограничения влезнаха в сила относно бюджета им, че няма накъде! Орязаха всичко възможно, и увеличиха данъците! И пак ще обяват след около година, че реално няма да им е по силите да се справят с отпуснатите заеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
stoian777
преди 13 години
Ще им помагат неее ами пушек ще се вдига. Та нали за това взимат парици от такива държави като България и Румъния. Гърция ще я спасят за сметка на нас .Ние да му мислим, че продължаваме да затъваме с голяма скорост и светлина в тунела ни няма никаква та дори и от някой объркал се влак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Какво ти разширяване - видя че че гръците нямат никакво намерение да се оправят.Преструктуриране му е майката - и изхвърляне от монетарния съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още