IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия за пореден път отрече информация, че се нуждае от помощ

Премиерът Сократеш поддържа становището си, че Португалия може да продължи да се финансира от пазарите въпреки растящата доходност по облигациите си

16:10 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия за пореден път отрече информация, че се нуждае от помощ

Португалия за пореден път заяви, че няма нужда от финансова помощ, отричайки информацията, че е под натиск от други правителства в еврозоната да се обърне към спасителния фонд на ЕС, предаде Financial Times.

“Португалия няма нужда от външна помощ”, е заявил говорител на премиера Жозе Сократеш. По думите му всяко предположение, че правителството преговаря за спасителен заем е “абсолютно погрешно”.

Изказването му е свързано с появила се информация, цитираща неназован представител на ЕС, че все повече финансови министри от еврозоната смятат, че Португалия няма да е способна да поддържа сегашните си високи разходи по облигациите си след март.

Доходността по 10-годишните португалски ценни книжа отново се повиши днес, надхвърляйки 7,5%. Според трейдъри това е станало в резултат на въпросните слухове. Доходността по 5-годишните португалски държавни облигации нарасна до 7,133%, което е рекордно ниво за тях от приемането на страната в еврозоната насам.

През последните две седмици доходността по 10-годишните облигации остана над 7%, а това е ниво, което много инвеститори смятат за неустойчиво за страната.

Премиерът Сократеш обаче поддържа становището си, че Португалия може да продължи да се финансира от пазарите въпреки растящата доходност по облигациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още