IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на европейските банки от ЕЦБ е достигнало 19-месечен връх

От централната банка не обясняват голямото изтегляне на средства, което обикновено отразява остър ликвиден проблем в една или повече банки

21:43 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането на европейските банки от ЕЦБ е достигнало 19-месечен връх

Усовените средства от механизма за спешна помощ на Европейската централна банка (ЕЦБ) са достигнали вчера 15,8 млрд. евро – най-високото ниво от 19 месеца насам, обяви днес ЕЦБ.

От централната банка не дадоха обяснение за голямото изтегляне на средства, което обикновено отразява остър, макар и често краткосрочен, ликвиден проблем в една или повече банки, пише Wall Street Journal.

В началото на годината използването на средства от спешния фонд бе минимално, но през последната седмица достигна средно около 700 млн. евро на ден, като банките на Стария континент плащат 1,75% лихва по тези средства.

Повишеното теглене е изненадващо, тъй като в сряда липсваха сигнали за стрес на паричния пазар в Европа. Базовата овърнайт лихва в евро се понижи до 0,7% от 0,75% във вторник. Това е най-ниското ниво от повече от седмица.

На банковите системи на Гърция, Португалия, Испания и Ирландия се пада над 60% от финансирането от страна на ЕЦБ, макар че тези страни имат дял от 20% в икономиката на еврозоната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още