IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се нуждае от 50 млрд. евро, за да постигне желаната енергийна ефективност

Плановете на Брюксел са до 2050 година въглеродните емисии да бъдат намалени с 80 до 95 на сто спрямо нивата им от 1990 година

21:20 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС се нуждае от 50 млрд. евро, за да постигне желаната енергийна ефективност

Европейският съюз изостава от целта си за енергийна ефективност и трябва да инвестира 50 милиарда евро (68 милиарда долара) в нова научно-изследователска и развойна дейност през идните 10 години, според проектодокумент на ЕС, цитиран от Асошиейтед прес.

Документът, който днес бе разпространен за коментар сред отделите на Европейската комисия в Брюксел, очертава пътна карта за намаляване на въглеродните емисии до 2050 година с 80 до 95 процента спрямо равнищата от 1990 година.

Очаква се окончателен план да бъде одобрен и публикуван от Комисията през март.

За да бъде постигната тази цел, пътният трафик трябва 20 години да освобождава по-малко въглерод, отколкото е емитирал преди 20 години, което правителствата могат да насърчат чрез справяне със задръстванията и поскъпването на горивото.

Промишлеността, земеделието и новите сгради също трябва да замърсяват по-малко.

До средата на века би следвало ЕС да внася половината от сегашния петрол и газ. Средните годишни спестявания за следващите 40 години ще бъдат между 175 и 320 милиарда евро в зависимост от това дали и други страни ще се присъединят към ограничаването на изкопаемите горива и ще допринесат за понижаване на цените.

Без да бъдат взети мерки, вносът на гориво ще се удвои, предупреждава документът.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още