IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody’s понижи рейтинга на датски банки

Рейтинговата агенция посочва, че датското правителство сега е доста по-малко склонно да подкрепя банковите кредитори за сметка на данъкоплатците

17:30 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Moody’s понижи рейтинга на датски банки

Кредитните рейтинги на Danske Bank и няколко други датски банки бяха понижени от Moody’s, след като скорошният колапс на местна банка показа, че правителството в Копенхаген е склонно да остави кредитори и притежатели на депозити в закъсали финансови институции да понесат загубите си, пише Financial Times.

Рейтинговата агенция посочва, че фалитът на Amagerbanken - малка датска банка - от миналата седмица показва, че датското правителство „сега е доста по-малко склонно да продължи да подкрепя банковите кредитори за сметка на данъкоплатците“, отколкото преди няколко месеца.

Основните кредитори и някои притежатели на депозити са изправени пред перспективата да загубят около 41% от активите си, след като Amagerbanken беше поета от Financial Stabilitet – датската правителствена агенция за управление на фалити на банки.

Случаят се разглежда от някои анализатори като потенциален прецедент за Ирландия и други страни със засегнат от кризата банков сектор в светлината на дебата за това дали правителствата да оставят основни банкови кредитори да понесат загуби.

„Банкрутът на Amagerbanken от миналата седмица илюстрира както решимостта, така и възможностите на правителството да остави притежатели на депозити и кредитори на датски банки да поемат загуби в случай на банков фалит“, казва Оскар Хиймскерк, анализатор на Moody’s.

Amagerbanken е 11-тата датска банка, която фалира, след като пазарът на недвижима собственост в страната претърпя колапс в ранната фаза на глобалната финансова криза. Това все пак е първият фалит, след като правителствената програма за гарантиране на депозитите и вложенията на кредиторите беше прекратена през септември.

Докато депозити в рамките до 100 хил. евро са защитени от датското законодателство, от септември суми над гореспоменатата вече не се гарантират.

Moody’s обяви, че е понижила рейтингите на Dankse Bank – най-голямата датска банка, и четири други банки с между една и две степени поради систематично отслабената подкрепата на правителството за банковата система

Фалитът на Amagerbanken показва, че три години след спукването на балона в сектора на недвижимите имоти натискът върху датския финансовият сектор остава.

За разлика от Дания, банките в Швеция и Норвегия се приемат за едни от най-добре капитализираните в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още