IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб икономически ръст в еврозоната в края на 2010 година

За цялата 2010 година отчетеният икономически ръст е в размер на 1,7% както в еврозоната, така и в ЕС

13:05 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Слаб икономически ръст в еврозоната в края на 2010 година

Икономиката на страните от еврозоната нарасна по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие на 2010 г., след като двете най-големи европейски икономики не успяха да ускорят своя растеж, отчасти заради необичайно студеното време в края на годината.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се увеличава с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато нарасна със същата скорост. Данните на Европейската статистическа служба се оказаха по-слаби от очаквания от икономисти ръст от 0,4 на сто.

По-рано днес стана ясно, че икономиката на Германия е намалила темпото си на ръст до 0,4% през последното тримесечие на 2010 г., докато БВП на Франция расте с 0,3% за второ поредно тримесечие.

В същото време икономиките на Португалия и Гърция се свиват съответно с 0,3% и 1,4% на тримесечна база, за което допринасят и мерките на правителствата за ограничаване на бюджетните им дефицити.

В сравнение с последното тримесечие на 2009 г. икономиката на еврозоната е нараснала с 2%. За 27-те страни от Европейския съюз увеличението на БВП е от 0,2% на тримесечна и 2,1% на годишна база.

За цялата 2010 година отчетеният ръст е в размер на 1,7% както в еврозоната, така и в ЕС. Окончателните данни за БВП ще бъдат публикувани след три седмици и в тях ще се съдържат подробности за промените в отделните компоненти на БВП.

Отделни данни на Евростат показаха, че износът на еврозоната е намалял с 0,4% на месечна база декември. Вносът се свива още по-бързо с 1,1% на месечна база, в резултат на което се отчита търговски дефицит от 0,5 млрд. евро в сравнение с отрицателно търговско салдо от 1,5 млрд. евро за ноември.

Износът на еврозоната се повишава с 20% на годишна база, докато вносът се покачва с 24 на сто. За цялата 2010 г. еврозоната отчита скромен търговски излишък от 0,7 млрд. евро спрямо положително търговско салдо о т 16,6 млрд. евро за 2009 г.

Поредицата от икономически данни за еврозоната показа още, че индексът на икономическото доверие на ZEW, който е сред най-важните ориентири за развитието на немската икономика, се е повишил с 0,3 пункта до 15,7 пункта през февруари. Стойността му обаче остава под средното си ниво в дългосрочен план от 26,7 пункта.

Другият индекс на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация в Германия, се повишава с 2,4 пункта до 85,2 пункта през февруари.

Еврото напредва с 0,3% срещу щатския долар днес, като към 12:55 ч. българско време едно евро се търгува срещу 1,3522 долара на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още