IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси стигнаха най-високата си точка от фалита на Lehman

Европейските финансови министри изключиха възможността за увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност

20:18 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси стигнаха най-високата си точка от фалита на Lehman

Борсовите индекси в Западна Европа се повишиха до най-високите си нива от фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 година днес заради надеждите, че възстановяването на европейската и световната икономика ще продължи.

Цените на европейските акции се възстановиха от загубите си през миналата седмица, след като президентът на Египет Хосни Мубарак се оттегли от поста си под натиска на мащабните граждански протести в страната през последните три седмици, пише Bloomberg.

Акциите на John Wood Group поскъпнаха с 14% на борсата в Лондон след новината, че General Electric ще закупи инженерното й подразделение за петролни и газови кладенци срещу сумата от 2,8 млрд. долара.

Междувременно акциите на Nokia поевтиняха с 5,3%, след като най-големият производител на мобилни телефони в света не даде прогнози за финансовите резултати от своето партньорство с Microsoft. Това накара много от анализаторите на водещи инвестиционни банки от JPMorgan до HSBC да препоръчат продажба на книжата на Nokia.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,4% до 289,11 пункта, което е най-високата му стойност от септември 2008 г. Борсовият показател, който обединява компании от 17 западноевропейски страни и Гърция, се намира с 83% над 12-годишното дъно, което удари в началото на март 2009 г.

Националните индекси нараснаха в 11 от 18-те западноевропейски борси. В Германия DAX се повиши с 0,3% до 7 396,63 пункта. Немският икономически министър посочи днес, че е оптимист за растежа на германската икономика през 2011, като очаква той да надмине прогнозираните от правителството 2,3%.

Във Франция обаче водещият индекс CAC 40 се понижи с 0,1% до 4 096,62 пункта, като с толкова отстъпи и британският индекс FTSE 100. На борсата в Атина ASE нарасна с 1,3% до 1 642,70 пункта преди началото на днешната среща на европейските финансови министри в Брюксел.

Пред репортери германският финансов министър Волфганг Шойбле посочи, че стабилността на световните финансови пазари в момента изключва необходимостта от увеличаване на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност, които са в размер на 440 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още