IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция с рекорден за историята си бюджетен дефицит през 2010 година

Отрицателното салдо се равнява на 7,7 на сто от БВП, или на 148,8 млрд. евро

18:11 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
 Франция с рекорден за историята си бюджетен дефицит през 2010 година

Франция оповести днес лоши икономически показатели за 2010 година - рекорден бюджетен дефицит и търговски дефицит от 51 милиарда евро, предаде Франспрес.

Бюджетният дефицит на страната е достигнал 148,8 милиарда евро миналата година спрямо 138 милиарда евро за 2009 година, съобщи днес френското министерство на бюджета, държавните финанси, публичната администрация и държавната реформа, потвърждавайки данните от средата на януари.

Дефицитът се оценява на около 7,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) или малко под това равнище.

"Дупката" в държавните финанси, която вече е дълбока, се дължи на кризата и плана за съживяване на икономиката, приет в разгара на рецесията в края на 2008 и началото на 2009 година, отбелязва АФП.

Очаква се обаче дефицитът да бъде понижен още тази година: Франция се ангажира да сведе равнището му до 6 процента, след което до 4,6 процента идната година и до прага от 3 процента, разрешен от европейските договори, през 2013 година.

Търговският дефицит на Франция се е увеличил с 14 на сто до 51,4 милиарда евро за 2010 година спрямо 44,2 милиарда евро за 2009 година, се посочва в днешно съобщение на митническите служби.

Износът се е увеличил с 13,5 процента, но Франция остава "силно зависима от сметката си за енергия, която е нараснала до 48 милиарда евро и почти е равна на дефицита в нашия търговски баланс", коментира държавният секретар за външната търговия Пиер Льолуш в интервю за в. "Фигаро".

Единствената добра новина от днес е съобщението, че икономическият растеж на Франция се очаква да достигне 0,8 процента през първото тримесечие на 2011 година - най-високото равнище на показателя след излизането на страната от рецесия през пролетта на 2009 година, сочи предварителната оценка на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Boris Denchev
преди 13 години
Французите ги чакат все по тежки (основно социални проблеми) Недостига в социалния им бюджет беше дълбинната причина за размириците преди 4 години.Продължават да харчат и да поддържат илюзията за братство и равенство, но маргинализираните общности все повече започват даим тежат. Трето поколение неграмотни хора живеят в гетата, а социални помощи за всички със сигурност не са решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още