IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС се нуждае от 200 млрд. евро за енергийната инфраструктура до 2020 година

Пред съюза стои решаването на задачи като осигуряване на общ пазар, иновации и опазване на околната среда

13:16 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС се нуждае от 200 млрд. евро за енергийната инфраструктура до 2020 година

Около 200 млрд. евро е необходимо да бъдат вложени в енергийната мрежа на ЕС в следващите години, заяви днес пред журналисти председателят на ЕП Йежи Бузек. Той направи това изявление след първата работна част от започналия днес в Брюксел Европейски съвет, съобщава БТА.

Енергийните проекти са свързани с иновациите и с управлението на икономиката в ЕС, отбеляза Бузек по повод две от основните теми на Съвета. Трябва да подготвим енергийния пазар по отношение на доставки и ефективност, добави той. Оформя се силуетът на обща енергийна политика, Европа трябва да реагира сега, за да не допусне да бъде слаба, коментира Бузек.

Той отбеляза фрагментарността на енергийните пазари в ЕС. Пазарите трябва да бъдат свободни, както за останалите стоки, посочи председателят на ЕП.

Бузек отбеляза три основни задачи, които Съветът си поставя - изграждане на енергийни връзки между съседните държави, за да се осигури общ пазар; стриктна координация при покупката на енергия от страни извън ЕС; общи изследвания и въвеждане на иновации за произвеждане на "зелена" енергия, както и да се отговори на изискванията за опазване на околната среда.

Като един от приоритетите Бузек отбеляза постигането на допустими цени на енергийния пазар.

По повод друга от темите от дневния ред на Европейския съвет - обстановката по южното Средиземноморие, Бузек заяви, че гласът на хората, които искат демократични промени, се чува ясно и силно. Не можем да останем безразлични, трябва да подкрепим демократичните промени, добави председателят на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още