IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията с въглеродни емисии в ЕС е възстановена, но купувачите се въздържат

Отворени са въглеродните регистри в пет държави – Франция, Германия, Холандия, Словакия и Великобритания

13:16 | 04.02.11 г.
Търговията с въглеродни емисии в ЕС е възстановена, но купувачите се въздържат

Спотовата търговия с въглеродни емисии в Европейския съюз бе възстановена днес след триседмично спиране, но в ранната сутрешна търговия не са реализирани търговски операции, тъй като брокерите се опасяваха да не се натъкнат на още откраднати квоти, предаде Ройтерс.

Кражбата на квоти на стойност най-малко 45 млн. евро принуди Европейската комисия да затвори миналия месец въглеродните регистри - националните органи, които одобряват транзакциите.

Представител на ЕС потвърди днес, че са отворени пет въглеродни регистъра – във Франция, Германия, Холандия, Словакия и Великобритания.

Говорител на базираната в Париж търговска платформа BlueNext също потвърди, че търговията е възобновена. Въпреки това обаче повече от два часа след отварянето на платформата не са извършени транзакции, което разкрива страховете, че е възможно да има още откраднати квоти в циркулация.

„Иска се смелост, за да се търгува с тия неща“, коментира Тревор Сикорски, анализатор в Barclays Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още