IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише смекчи тона за очакваната в еврозоната инфлация

Това означава, че едва ли ще се стигне до увеличение на лихвения процент на ЕЦБ скоро

18:25 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трише смекчи тона за очакваната в еврозоната инфлация

Растящите цени на енергията и суровините означават по-голям инфлационен натиск в краткосрочен план, но в средносрочен и дългосрочен план натискът ще остане сдържан, което намалява опасността от преждевременно увеличаване на лихвите.

Това заяви днес пред журналисти президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от световните агенции.

Той каза това малко след като управителният съвет на банката остави водещата си лихва на исторически ниското й равнище от 1 процент за 21-ви пореден месец.

Инфлацията в еврозоната, изглежда, ще остане малко над 2 процента в близките месеци, след което ще спадне, прогнозира Трише. Според него е възможно да има пикове от време на време, а в други момента много ниски нива на инфлацията, но важното е в средносрочен план тя да е близо до 2 на сто, под 2 на сто.

Целта на ЕЦБ е да задържи инфлацията "близо, но под" 2 процента, припомня АП.

Трише отново изтъкна, че "много внимателното следене" на инфлацията е "оправдано".

В понеделник Евростат съобщи, че инфлацията в еврозоната е достигнала двегодишен максимум от 2,4 на сто след отчетените 2,2 процента през декември на фона на растящите цени на енергията и храните.

Много икономистите прогнозират, че ЕЦБ няма да промени лихвеното равнище до четвъртото тримесечие на 2011 година, макар че инвеститорите на финансовите пазари започнаха да залагат на покачване още през третото тримесечие, отбелязва Ройтерс.

"Няма криза на еврото", изтъкна президентът на ЕЦБ във връзка с дълговата криза.

Според анализатори банката няма да изложи на опасност възстановяването на икономиката в 17-те страни от еврозоната или да акцентира дълговата криза, повишавайки лихвите, отбелязва ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още