IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Берлин е все по-близо до сделка за еврозоната

Идеята, известна като „пакт за конкурентоспособност“, е огромна отстъпка от страна на германския канцлер Ангела Меркел, коментира изданието

16:10 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
FT: Берлин е все по-близо до сделка за еврозоната

Франция и Германия са близо до споразумение по важни елементи от плана за по-тясно „икономическо управление“ на еврозоната, но въпреки това очакват няколко седмици на преговори с другите страни членки на Европейския съюз (ЕС) за изглаждане на детайлите, съобщава Financial Times, цитирайки анонимни високопоставени източници в Берлин.

Идеята, известна като „пакт за конкурентоспособност“, представлява огромна отстъпка от страна на германския канцлер Ангела Меркел към френското предложение за по-дълбоко координиране на политиката на 17-те страни членки на еврозоната, вместо на всичките 27 страни членки на ЕС.

Въпреки това според правителствени източници в Берлин евентуалното споразумение ще е фокусирано върху растежа, конкурентоспособността и бюджетната дисциплина – положения, които доближават плана до концепцията, предложена от Берлин.

Дебат за това какви точно мерки да бъдат приети все още се води в Германия. Съществува принципно споразумение, че инициативи като въвеждането на специални режими за банките в случай на дългови кризи и конституционни поправки, налагащи ограничения за нивата на публична задлъжнялост, каквито съществуват в Австрия и Германия, трябва да са част от бъдещия план.

Берлин настоява и за увеличаване на пенсионната възраст във всяка една страна, като се вземе под внимание застаряването на населението. Друго германско искане е страните да признават взаимно дипломите и техническите квалификации на гражданите си.

Въпреки това идеи за по-дълбока хармонизация на данъците и забраната на споразумения за индексация на заплатите засега не получават подкрепата на Берлин и още по-малко на Париж.

Целта на подобни мерки е да се гарантира, че икономическите дисбаланси между страните от еврозоната и в частност различията в конкурентоспособността ще бъдат преодолени.

Все още не е ясна позицията на Берлин по въпроси като тясната хармонизация на корпоративните такси или забраната на споразуменията за индексация на заплатите, каквито съществуват единствено в Белгия и Португалия.

Продължава дискусията и за това дали могат да бъдат налагани санкции на страни, които не спазват споразумението.

Високопоставени представители на европейската администрация признават, че участието в споразумението може да бъде доброволно, ако то не бъде включено формално в европейското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още