IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП отхвърли кандидатурите за ръководители на новите европейски регулатори

Евродепутати дори отправиха обвинения, че нарочно са избрани слаби кандидати, така че да имат възможно най-малко влияние

15:58 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП отхвърли кандидатурите за ръководители на новите европейски регулатори

Европейският парламент отхвърли във вторник предложенията за ръководители на новосъздадените три европейски финансови регулатора с мотива, че кандидатите нито са квалифицирани, нито достатъчно влиятелни за постовете, предаде EurActiv.

"Тези хора трябва да са компетентни, независими и най-вече да имат собствена позиция по отношение на страните членки, за да изпълняват задълженията си съгласно гласуваните регулации", е посочил евродепутатът Свен Гиголд след изслушването в парламента на тримата кандидати.

"За съжаление до момента изпълнението на процедурата за подбор е под необходимото ниво и комисията по икономическите и монетарните въпроси към Европейския парламент е сигнализирала за това в различни случаи", добавя председателят на комисията Шарън Боулс.

Френският евродепутат Жан-Пол Гозе, наблюдавал създаването на Европейския банков регулатор, дори обвини отговорните европейски власти, че нарочно избира слаби кандидати, така че да имат възможно най-малко влияние.

Евродепутатите са подчертали, че самата процедура за набиране на кандидати има недостатъци, като заплатите например не са достатъчно конкурентни и в резултат на броят на кандидатурите е ограничен. Като грешка се отчита и възрастовото ограничение - до 60 години, и други.

Тримата кандидати са били избрани от Европейския съвет за системен риск, който контролира трите нови регулатора - Европейския банков регулатор, Европейския регулатор за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейския регулатор за ценни книжа и пазари.

Евродепутатите са изпратили писмо до унгарското председателство на ЕС и до ЕК с искане за по-високи заплати, по-големи бюджети и повече служители на трите регулатора.

Тримата кандидати са Андреа Енриа от Италианската централна банка за председател на банковия надзор, холандецът Стивън Майоор за ръководител на регулатора за ценни книжа и пазари и португалецът Габриел Бернардино за председател на регулатора регулатор за застраховане и професионално пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още