IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Западна Европа постигнаха лек ръст през януари

Френските и британските банки се наредиха сред най-губещите в днешната сесия заради опасения, че могат да понесат загуби заради размириците в Египет

19:57 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Западна Европа постигнаха лек ръст през януари

Борсовите индекси в Западна Европа завършиха с понижения последната сесия от януари, но все пак успяха да запазят част от преднината си, натрупана по-рано през този месец.

Антиправителствените протести, които разтърсват столицата на Египет – Кайро, станаха повод за понижения на акциите на повечето авиокомпании и туристически агенции на европейските борси в днешната сесия.

Разпродажбите при тях бяха компенсирани от доброто представяне на петролните компании, чиито акции се повишиха, след като цената на петрола сорт брент премина психологическото ниво от 100 долара за барел, а петролният гигант Exxon Mobil обяви над 9 млрд. долара нетна печалба за последното тримесечие на 2010 г.

Общоевропейските индекс Stoxx Europe 600, който покрива фондовите борси в 17 държави от Западна Европа, плюс Гърция, завърши сесията със спад от 0,1% до 280,05 пункта, по данни на Bloomberg.

От началото на тази година обаче борсовият индикатор е нараснал с 1,5 на сто.

Последната януарска сесия донесе спад на 11 от 18-те водещи европейски индекси. В Лондон FTSE 100 загуби 0,3% до 5 862,94 пункта и приключи месеца със загуба от близо 2%. Повод за това даде и неочаквания спад на британската икономика в края на 2010 г., в комбинация с ускоряващата се инфлация в страната.

В същото време подобряващите се показатели за немската икономика помогнаха на водещия немски индекс DAX да се повиши с 2,4% през януари въпреки загубата от 0,4% до 7 077,48 пункта в днешната сесия.

На борсата в Париж CAC 40 успя да се повиши с 0,1% до 4 005,50 пункта днес и намали леко загубата си от 1,8% за месеца. Икономическите данни за еврозоната от днес показаха, че за последния месец инфлацията във валутния блок се е ускорила до 2,4% на годишна база

Френските и британските банки се наредиха сред най-губещите в днешната сесия, след като данни на Банката за международни разплащания показаха, че са най-застрашени от загуби на фона на гражданските размирици в Египет.

От Банката за международни разплащания съобщават, че френските банки имат експозиции към египетски кредитополучатели за общо 17,6 млрд. долара към края на септември 2010 г. За британските банки сумата възлиза на 10,7 млрд. долара, а след тях по експозиции застават италианските банки със заеми за 6,3 млрд. долара.

Банката за международни разплащания изчислява, че експозициите на европейските банки към египетските кредитополучатели възлизат на 40,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още