IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: От глобална гледна точка Европа се справя по-добре в кризата от САЩ

Президентът на ЕЦБ подкрепи автоматичните санкции за страни с прекомерен бюджетен дефицит

09:14 | 28.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Жан-Клод Трише, Снимка: БТА</p>

Жан-Клод Трише, Снимка: БТА

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише подкрепи необходимостта от автоматични санкции за страните от еврозоната, надвишили допустимите граници на бюджетния дефицит, предаде Франс прес.

Засега ЕС отхвърля подобна мярка, отбелязва агенцията.

На дебати по време на Световния икономически форум в Давос с участието на гръцкия премиер Георгиос Папандреу и британския вицепремиер Ник Глег Трише защити икономическите резултати в Европа, изтъквайки, че от глобална гледна точка еврозоната се
справя по-добре от Съединените щати, където също в отделните щати има големи разлики по отношение на заетостта и растежа.

Той защити и резултатите на ЕЦБ, подчертавайки, че за 12 години тя е успяла да запази стабилността на цените, което е единствената й задача, до инфлация на средно равнище от 1,97 на сто или точно под определената препоръчителна граница.

В момента няма криза на еврото, но трябва да се подобри надзорът над него, заяви по-рано днес Трише пред журналисти в Давос.

Според него два елемента са от голямо значение за еврозоната: доброто поведение на всяка от страните членки и надзорът, който трябва да се подобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"инфлация на средно равнище от 1,97 на сто или точно под определената препоръчителна граница"----------------------------Хмммм, дали?! Струва ми се, че ЕС едва ли е по-назад от САЩ в "усъвършенстването" на методиките за смятане на инфлацията. Т.е. рапортува се 2%, но в действителност, ако се приложи методика от преди десетина години (да не говорим за от преди 20-30 години), то би се получила (поне) двойно по-голяма инфлация. Дефакто ние се самозалъгваме (или по-точно ни залъгват) относно инфлацията! И не само инфлацията, разбира се. А една лъжа, както е добре известно, не може да продължава вечно. Нито можем да се развиваме устойчиво ако подмолно се лъжем един друг.Ето, ако някой все още не е видял как се манипулира статистиката в САЩ, може да погледне тук:http://***.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbers
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още