IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенет Рогоф: Някои европейски банки ще трябва да бъдат спасени

Що се отнася до дълговите проблеми, най-лошото е отминало, коментира икономистът

13:13 | 27.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кенет Рогоф: Някои европейски банки ще трябва да бъдат спасени

Още банки в Европа ще трябва да бъдат спасявани заради дълговата криза, но като цяло ситуацията в еврозоната се подобрява, казва Кенет Рогоф, професор в Харвардския университет, цитиран от CNBC.

„Ясно е, че банките в Европа страдат и че някои от тях ще трябва да бъдат спасявани, тъй като дълговата криза не е отшумяла“, казва Рогоф пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Все пак що се отнася до дълговите проблеми, „най-лошото е отминало“. „Намираме се във фаза на възстановяване“, посочва той.

„Като цяло сега се намираме в един по-стабилен период на растеж, но все пак това не е буйният растеж, който сме свикнали да наблюдаваме след рецесия“, допълва Рогоф.

Ако погледнем повишаващите се цени, развиващите се пазари са притиснати от инфлация и единствената причина, поради която централните им банки не повишават лихвените проценти с по-бързи темпове, е фактът, че са „паникьосани“ за повишаването на курса на валутите си спрямо долара – тенденция, която би навредила на износа им, коментира Рогоф.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Пълен ***. Понеже се подобряваме вече говориме за фалити на Гърция и Португалия а Испания е на опашката за спасяване. Който иска да му вярва. Както виждат всички подобряване няма и все по-често се говори за разпадане на еврото и на евро съюза. Може би за него това е подобряване. До известна спенен го разбирам, че нали за това взима дебела заплата, за да прави подобни изказвания. След година ще се обърнем на зад и ще видим кой е познал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още