IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите акции понижиха индексите в Европа

Усилията на испанското правителство да потуши опасенията за стабилността на банките в страната не успяха да спрат разпродажбите в банковия сектор

19:58 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Банковите акции понижиха индексите в Европа

Разочароващите данни за неочакваното свиване на британската икономика в края на 2010 г., в комбинация с разпродажбите на акции в банковия сектор, донесоха спад на водещите борсови индекси в Западна Европа в днешната сесия.

Икономиката на Великобритания отчете спад от 0,5% през последното тримесечие на 2010 г. заради студеното време, което се е отразило неблагоприятно на доминиращия икономиката сектор на услугите, както и върху търговията и строителството.

Междувременно усилията на испанското правителство да потуши опасенията за стабилността на банковия сектор в страната не успяха да спрат разпродажбите на банкови акции. Акциите на Banco Santander се наредиха сред най-губещите с понижение от 3,5%.

Книжата на производителя на мрежово оборудване Ericsson AB обаче се повишиха с 2,5%, след като компанията обяви по-силни от очакваното финансови резултати за последните три месеца от 2010 г.

Общоевропейските индекс Stoxx Europe 600 загуби 0,7% до 280,10 пункта, приключвайки печелившата си серия от предишните два дни. През миналата седмица европейските акции се понижиха за първи път на седмична база от началото на тази година.

Националните индекси регистрираха спадове в 13 от 18-те европейски борси, представени в Stoxx Europe 600.

Във Франция CAC 40 се понижи с 0,3% до 4 019,62 пункта, докато във Великобритания FTSE 100 загуби 0,4% до 5 917,71 пункта.

С минимална загуба от 0,1% до 7 059,01 пункта приключи сесията в Германия след силните данни за потребителското доверие в страната. Междувременно в Испания IBEX 35 потъна с 1,4% до 10 664,40 пункта заради пониженията при банките.

Испанският финансов министър Елена Салгадо заяви вчера, че банките в страната ще имат нужда от допълнителен капитал в размер на не повече от 20 млрд. евро, за да се гарантира напълно стабилността на финансовата система.

Според нея банките ще могат да привлекат тези средства от финансовите пазари, но нейният оптимизъм не успя да спре пониженията при банковите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още