IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Форумът в Давос – пищно празненство след кризата за банкерите от Wall Street

Банкерите ще се съсредоточат върху привличането на клиенти и спечелването на нови бизнес възможности по време на Световния икономически форум

08:24 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Изглед към Давос Copyright: <b><a href="http://www.weforum.org/" target="_blank">World Economic Forum</a></b></p>
<p>Снимка: Andy Mettler</p>

Изглед към Давос Copyright: World Economic Forum

Снимка: Andy Mettler

Докато топ инвестиционните банкери от Wall Street прииждат на рояци към Давос, където традиционно се провежда Световният икономически форум, те не само ще вдишат чистия планински въздух, но ще могат и да въздъхнат с облекчение, защото във форума тази година няма да има нито един дискусионен панел за банкерските бонуси или за реформата във финансовата регулация.

След като прекараха голяма част от миналогодишната среща в Давос, защитавайки банковата индустрия, банкерите планират през тази година да се съсредоточат върху привличането на клиенти и спечелването на нови бизнес възможности.

Това са разкрили пред Bloomberg изпълнителни директори на три големи банки от Wall Street, пожелали да останат анонимни, защото не могат да коментират публично намеренията на банките.

Тази година банкерите ще пристигнат в швейцарския град с обновено чувство на увереност. Печалбата на JPMorgan Chase за 2010 година бе най-високата в историята на банката, докато Citigroup се издължи изцяло на американското министерство на финансите и отчете първата си годишна печалба от 2007 г.

Освен това правителствата засега се противопоставят на предложенията за налагане на допълнителни данъци или за „раздробяване“ на банките, които са „твърде големи, за да бъдат оставени да фалират“. Добри са и новините от Базелския комитет за банков надзор, който даде време на банките да отговорят на новите капиталови стандарти чак до 2015 година.

Преди две години, точно след финансовата криза през 2008 г., директорите на Bank of America, Citigroup и Morgan Stanley не пожелаха да посетят годишния форум. През тази година обаче на форума ще вземат участие главните изпълнителни директори на всички големи банки на Wall Street, с изключение само на Goldman Sachs и Morgan Stanley. Те ще бъдат представени вместо това от своя президент и председател на борда на директорите.

Това означава, че банките ще харчат щедро средства за организирането на партита и събития. JPMorgan ще организира своя коктейл в по-скъпа от миналогодишната локация в музея Кирхнер. Най-висшият мениджмънт в Bank of America ще се срещне с клиенти за питие на 27 януари в Щайгенбергер Грандхотел Белведере. Същата нощ Morgan Stanley е домакин на частна вечеря в ресторант в Гастхаус ин ден Илен. Standard Chartered и Deutsche Bank пък са домакини на събития в Белведере на следващата вечер.

Японският финансов гигант Nomura Holdings е ангажирал британски журналист и редактор на вестник да говорят по време на вечеря за клиентите - първото подобно събитие на базирана в Токио банка в Давос, според източник, запознат с планирането. Barclays отново ще проведе годишната си вечеря за клиенти в хотел Шлацалп, а Credit Suisse ще е домакин на два обяда за клиенти, на които ще се обсъждат финансовата регулация и развиващите се пазари.

Както винаги, голяма част от важните разговори и решения в Давос ще се случат по време на срещите и събитията, които не са включени в официалната програма.

Това, което е различно през тази година, е, че нито един от шестте съпредседатели на събитието няма да е представител на голяма западна банка, а ще се включат изпълнителни директори от банки в развиващи се икономики като главния изпълнителен директор на втората по големина банка в Индия ICICI.

Според топ банкерите уроците от финансовата криза все още не са забравени и процесът на реформи не е приключил. През тази година обаче дискусията в Давос вероятно ще се насочи към икономическите стимули, паричната политика и ролята на развиващите се пазари.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър също ще вземе участие във форума, като за първи път за последните повече от десет години действащ финансов министър на САЩ ще участва в конференцията. Водещи политически фигури от Франция, Германия и Великобритания също ще се включат.

Един от първите панели във форума утре ще обсъжда международната финансова система и връщането й към стабилност. Като цяло топ банкерите ще вземат участие в панели, които са по-малко съсредоточени върху Wall Street и финансовата регулация. Те са предимно свързани с разширяването на финансовите услуги за по-бедните, с девалвацията на валутите и състоянието на световната икономика.

Според Джонатан Тренч, който е работил 23 години в Morgan Stanley и участва в Давос през 2006 и 2007 г., събитието може да бъде по-полезно от всякога, ако ръководителите използват времето с политиците и регулаторните органи, за да обсъдят справянето с нерешените проблеми във финансовата система.

„Срещи с клиенти винаги ще има, затова банкерите са там и непременно ще правят това", казва той. „И все пак, ние не сме решили този главоблъсканица с банкерите, които правят пари, когато времената са добри, а данъкоплатците плащат сметката, когато времената са лоши", завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още