IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на европейските борси заради увеличените резерви на китайските банки

Действията за охлаждане на китайската икономика доведоха до разпродажби при производителите на суровини

20:16 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на европейските борси заради увеличените резерви на китайските банки

Повечето европейски акции отстъпиха днес, водени от разпродажбите при производителите на суровини, след като Китай обяви действия за охлаждане на икономиката си, предаде Bloomberg.

Китай, който е най-големият в света потребител на базови метали, увеличи изискването си за капиталови резерви на банките в страната.

Акциите на Xstrata – четвъртият по големина производител на мед в света, се понижиха с 1,2%, а тези на Anglo American загубиха 3,2%. Книжата на световния лидер в минното производство - BHP Billiton, паднаха с 1,8%.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1% до 283,77 пункта. За седмицата индексът е нараснал с 1% благодарение на спекулациите, че ЕС вземе мерки за справяне с кризата в региона.

Основните национални индекси се понижиха на 9 от 18-те западноевропейски пазара. Британският FTSE 100 загуби 0,4%, а френският CAC 40 се повиши с 0,2%. Германският DAX остана почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още