IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Базел затяга банковите регулации за хибридни облигации

Базелският комитет обяви, че новите правила ще важат за всеки хибриден капитал, издаден след 2013 г.

18:00 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Базел затяга банковите регулации за хибридни облигации

Глобалните банкови регулатори наложиха по-строги изисквания за облигациите, които банките могат да прибавят към основния си капитал, в опит да пресекат порочна практика на финансиране, за която се предполага, че е сред основните причини за скандалната ситуация банките да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците, пише Financial Times.

Промените засягат така наречените хибридни облигации, които представляват среден вариант между акции и дълг и първоначално са били създадени като финансов буфер, който да поема непредвидени загуби. По време на кризата обаче тези инструменти не абсорбираха загубите и инвеститорите, които ги притежаваха, останаха незасегнати, въпреки че на банките бяха предоставени държавни спасителни фондове за стотици милиарди долари.

Базелският комитет за банков надзор обяви в четвъртък, че хибридните облигации, издавани от банките, трябва да включват механизъм за абсорбиране на загуби (bail-in), който позволява тези активи да бъдат конвертирани в акции или да бъдат отписвани.

Комитетът обяви, че всеки хибриден капитал, издаден след 2013 г., трябва или да произхожда от страна, която автоматично налага подобни правила, или да включва клауза, гарантираща „bail-in“ механизъм.

Този механизъм ще се задейства автоматично при предоставяне на държавно финансиране за съответната банка, както и в случай че регулаторните органи решат, че е необходимо отписване на лоши активи, без което банката няма да е „жизнеспособна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още