IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността по испанските ДЦК се повиши по-слабо от очакваното

Испанското финансово министерство продаде облигации за 3 млрд. евро, достигайки горната граница на целевия рейндж

17:11 | 13.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по испанските ДЦК се повиши по-слабо от очакваното

Испанските ДЦК се радваха на добро търсене на аукциона в четвъртък, като доходността на 5-годишните облигации се повиши по-малко от очакваното, отразявайки нарастващите надежди, че правителствата от еврозоната ще предприемат нови мерки за овладяване на кризата в региона, съобщава Ройтерс.

Среднопретеглената доходност по 5-годишните облигации скочи с 97 базисни пункта до 4,542% от 3,576% при предишния аукцион. Очакванията на икономистите бяха доходността да се увеличи с 130 базисни пункта.

Аукционът беше първият за годината тест за доверието на инвеститорите към Испания, след като Португалия успешно набра 1,25 млрд евро в сряда и успокои страховете около дълговата криза.

Според анализаторите съществува риск Португалия, и вероятно Испания, да последват Гърция и Ирландия и да потърсят международна финансова помощ.

Испанското финансово министерство продаде облигации за 3 млрд. евро, достигайки горната граница на целевия рейндж. Съотношението търсене/предлагане беше 2,1. При предишния аукцион от 4 ноември то беше 1,6.

Испания, четвъртата по-големина икономика в еврозоната, съкрати бюджетните си разходи и прие серия от икономически реформи, за да убеди инвеститорите, че може да управлява дефицита си и да съживи икономиката си.

Инвеститорите обаче продължават да имат опасения, че лошите кредити в испанските банки и масивните дефицити на автономните региони в страната могат да усложнят финансовото положение на правителството в Мадрид.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още