IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: ЕС обсъжда нов антикризисен план

Планът, който може да включва заем за Португалия в размер на 60 млрд. евро и изкупуването на гръцки дълг, би бил поредният опит за овладяване на кризата

17:20 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Bloomberg: ЕС обсъжда нов антикризисен план

Като част от мерките за потушаване на дълговата криза европейските правителства обсъждат финансова помощ за Португалия, изкупуване на дългове, по-ниски лихви върху заемите от спасителните пакети и гаранции срещу прекомерно нарастване на дълговете, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с преговорите.

Досегашните безпрецедентни усилия на европейските правителства да успокоят пазарите остават без резултат. Планът, който може да включва заем за Португалия в размер на 60 млрд. евро и изкупуването на гръцки дълг, би бил опит за овладяване на кризата, поставила под съмнение устойчивостта на еврозоната като цяло.

Следващата седмица финансовите министри от еврозоната ще обсъждат елементи от новия спасителен пакет, въпреки че дебатът в Германия по този въпрос е толкова остър, че анализаторите се съмняват вероятно споразумение да бъде постигнато преди срещата на лидерите от ЕС на 4-ти февруари.

“Трябва да преразгледаме всички опции за размера и обхвата на нашите финансови буфери“, казва европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен. „Евентуален провал в разчистването на финансовата каша би ни оставило на милостта на пазарните сили“.

Цената на застраховане на европейския дълг се повиши до рекордни нива, след като кризата, принудила Европейския съюз и Международния валутен фонд да отпуснат на Гърция и Ирландия извънредно финансиране за 178 млрд. евро, сега заплашва да погълне следващата си жертва – Португалия.

Днес чрез продажбата на 10-годишни облигации Португалия успя да набере 599 млн. евро при средна доходност от 6,72% спрямо 6,81% от аукциона на 10 ноември миналата година. Португалия продаде също и облигации с матуритет през 2014 г. за 650 млн. евро при доходност от 5,4%.

Утре Испания ще се опита да набере 3 млрд. евро с продажбата на 5-годишни облигации, докато Италия ще предложи облигации с матуритет през 2026 г. и 2015 г. за 6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още