IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подкрепата на Япония предизвика борсова еуфория в Европа

Водещите борсови индекси в Европа се повишиха до най-високите си нива за последните 28 месеца

20:30 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Подкрепата на Япония предизвика борсова еуфория в Европа

Борсовите индекси в Западна Европа се повишиха силно в днешната сесия, отбелязвайки най-високите си нива за последните 28 месеца, след като Япония вдъхна оптимизъм с обещанието си да не спира инвестициите в държавни ценни книжа на страни от еврозоната.

По този начин Япония се присъедини към Китай, гласувайки доверие на еврозоната в тежък за пазарите на държавни облигации в Европа момент.

Акциите от финансовия сектор се наредиха сред най-печелившите в днешната сесия, заедно с добивните и енергийните компании, които бяха подкрепени от поскъпването на металите и петрола.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600, който обединява компании от 17 борси в Западна Европа, плюс Гърция, скочи с 1,3% до 281,98 пункта, стигайки най-високото си ниво от фалита на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември 2008 г.

Stoxx Europe 600 се повишаваше по време на пет от последните шест седмици под влияние на очаквания, че световната икономика ще продължи да се възстановява през 2011 г., което ще подобри финансовите резултати на борсовите компании, пише Bloomberg.

По-късно през тази седмица Португалия, Испания и Италия ще тестват отново доверието на финансовите пазари чрез продажбата на държавни облигации. Застраховките за защита от фалит на Португалия и Ирландия скочиха до рекордни нива в началото на тази седмица.

Националните индекси се повишиха във всички 18 европейски борси, представени в индекса Stoxx Europe 600. Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 1% до 6 014,03 пункта, докато в Германия DAX скочи с 1,2% до 6 941,57 пункта.

На борсата в Париж водещият индекс CAC 40 се повиши още по-силно с 1,6% до 3 862 пункта, докато в Португалия PSI-20 скочи с 2% до 2681 пункта, възстановявайки се от четиридневния спад. Гръцкият ASE добави 1,1% до 1 369,35 пункта.

Японският министър на финансите Йошихико Нода заяви днес, че е "удачно" страната да купи облигации, които Европейският фонд за финансова стабилност ще издаде по-късно през този месец. Япония ще използва големите си валутни резерви, за да купи повече от една пета от облигациите, които фондът ще емитира.

Китай също изрази подкрепата си за Европа през миналата седмица, след като правителството демонстрира доверие във финансовите пазари на Испания и обеща да инвестира повече в държавните облигации на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още