IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски правителствени икономисти настояват за таван на дълговете в еврозоната

От 2016 г. германският структурен бюджетен дефицит, ще има таван от 0,35% от БВП на страната

20:33 | 10.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Германски правителствени икономисти настояват за таван на дълговете в еврозоната

Група икономисти, които съветват германското министерство на икономиката, препоръчват на другите страни от еврозоната да въведат механизми за определяне на таван на държавния дълг, подобни на действащите в Германия, предаде Франс прес.

Комитетът, в който влизат 29 икономисти, основно университетски преподаватели, посочва в доклад, който днес бе публикуван, че при реформирането на механизмите за контрол на бюджетната дисциплина в Европа партньорите на Германия би трябвало да си изградят механизъм за определяне на таван на задлъжнялостта, "за да съдействат за спазването на бюджетната дисциплина".

През 2009 г. Германия въведе такъв механизъм чрез текст, който стана част от конституцията на страната. Финансовият министър Волфганг Шойбле рядко пропуска възможността да изтъкне неговите достойнства и да прикани настоятелно партньорите си от ЕС да вземат пример от него. Франция вече обяви, че обмисля да направи подобна стъпка.

От 2016 г. германският структурен бюджетен дефицит, или с други думи новото задлъжняване, което не е свързано с текущата конюнктура, ще има таван от 0,35% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
Alexander_Gavrailov
преди 13 години
Подобни (но може би не толкова конкретни) текстове относно трупането на дълг има в немската конституция още от 60те години, ако не се лъжа. Но те са празни заплахи. Както Маастрихските критерии и "no bailout"-клаузата те винаги могат да се оправдаят. Ефектът до сега винаги е бил постепенно и сигурно ръстящ дълг. Всеки финансов министър обявава, че целта в близките години е да се постигне балансиран бюджет и дори излишък, но не и точно тази година, защото има много наложителни разходи, които не могат да чакат. И така година след година докато най-неочаквано дойде някоя криза и пак от начало. Дано от 2016 нещата се променят. Но решението за Германия няма да е само положително ако немците спестяват, за да могат после да гарантират за дълговете на страни като Гърция. Ако не се въведат по-строги европейски правила страни като Гърция винаги ще знаят, че загазят ли Германия е тук, за да им помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още