IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Фондът за стабилност на еврозоната е временно средство

Ситуацията за Испания и Италия остава нестабилна, посочва носителят на Нобелова награда за икономика

20:31 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Фондът за стабилност на еврозоната е временно средство

Фондът в подкрепа на еврозоната, одобрен от страните от Европейския съюз, може да е много важен, но е само временно палиативно средство за малките страни, станали обект на атаки, казва носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц цитиран от Франс прес.

Целта на фонда е да продължи след 2013 г. временния механизъм за помощ на стойност 750 млрд. евро, създаден по спешност през май и вече използван в подкрепа на Гърция и Ирландия.

При все това според Стиглиц "опасността остава" за еврозоната.

"Несигурността е същата като преди шест месеца. Тогава се знаеше, че Ирландия ще се изправи пред жестока криза. Знаеше се, че трябва да бъдат осъществени реформите, абсолютно необходими за дългосрочната жизнеспособност на еврозоната", посочва американският икономист.

Макар че "Испания имаше късмет да навлезе в кризата с бюджетен излишък и малък дял на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), а Италия, която беше силно задлъжняла, успя да ограничи бюджетния си дефицит", ситуацията остава нестабилна, изтъква Стиглиц.

Според него ако Европа отслабне още повече, хватката ще се затегне и ще нараства безпокойството за способността на страните, обект на атаки, да се справят с дълговете си. Той е на мнение, че мерките за строги икономии, въведени в Европа под натиска на пазарите, ще забавят излизането от кризата и ще отслабят най-уязвимите страни от еврозоната и ЕС.

Стиглиц подчертава, че много европейски лидери не са разбрали, че трябва да се промени регулацията на системата. Той предупреждава, че "еврото, поради липса на подходяща политика и на стабилни институции, може да изчезне".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още