IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания предвижда нов кръг стрес тестове

Испанската централна банка поиска от банките в страната да предоставят допълнителни данни за експозицията си към пазара на недвижими имоти

17:52 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Испания предвижда нов кръг стрес тестове

Испания планира втори кръг стрес тестове, а банките, изпитващи нужда от допълнителен капитал, ще трябва да си го наберат сами с евентуална „ограничена“ помощ от държавния спасителен фонд FROB, казва испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро, цитиран от Bloomberg.

Спестовните банки ще бъдат тествани „незабавно“ и тези, които имат нужда от капитал, „трябва да си го набавят от пазара“, казва Сапатеро. „Ако някоя от тях се окаже, че не успее, тогава може да потърси помощ от FROB, но тази помощ ще бъде ограничена“.

Испанското социалистическото правителство, което изпитва затруднения от повишаващата се цена на кредитирането, се опитва да убеди инвеститорите, че банковата система не представлява риск за публичните финанси на страната. В същото време испанската централна банка призова търговските банки към по-голяма прозрачност. Европейските стрес тестове през юли, които разкриха, че недостигът на капитали в испанската банкова система се равнява на 1,8 млрд. евро, улесниха достъпа на банките до капиталовите пазари и понижиха доходността по публичния дълг.

Премията, която инвеститорите търсят, за да притежават испански вместо германски облигации, се понижи до 239 базисни пункта днес от 249 пункта в понеделник. За сравнение, премията по испанските облигации достигна историческия рекорд от 298 пункта на 30-ти ноември, при средни стойности от едва 15 пункта през първото десетилетие на европейския валутен съюз.

Европейските банкови регулаторни органи планират нов кръг от координирани стрес тестове за банките през тази година, въпреки че за сега не е постигнато споразумение за критериите или дата за публикуване на резултатите. Сапатеро заяви, че новите европейските тестове ще бъдат по-обстойни и „прозрачни“ от приложените през юли.

Испанската централна банка поиска от банките в страната да предоставят допълнителни данни за експозицията си към пазара на недвижими имоти. Информацията трябва да бъде публикувана през следващите седмици.

Сапатеро заяви също, че бюджетният дефицит на страната за 2010 г. е „малко по-малък“ от заложените 9,3% от брутния вътрешен продукт (БВП), в сравнение с 11% през 2009 г. Той потвърди ангажимента бюджетният дефицит да остане в рамките на 6% през тази година – 2 пъти повече от ограничението за страните в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още