IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вдигането на ДДС на Острова ще свие потреблението с 2,2 млрд. лири до юли

Увеличаването на ставката до 20% се налага заради опитите за увеличение на приходите в британския бюджет

13:32 | 04.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Вдигането на ДДС на Острова ще свие потреблението с 2,2 млрд. лири до юли

В резултат на увеличаването на данък добавена стойност (ДДС) във Великобритания от днес с 2,5 процента до 20 процента цените на много стоки и услуги са нараснали, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според експерти от британския Център за търговия на дребно увеличаването на ДДС ще доведе до намаляване на обема на потреблението на стоки и услуги в страната с 2,2 милиарда британски лири още през първото тримесечие на годината.

Причината за вдигането на ДДС е необходимостта от нови ресурси за увеличаване на приходната част на бюджета в условията на правителствената програма за строги икономии.

Целта на програмата е съкращаване на бюджетния дефицит, който през декември достигна рекордните 23,3 милиарда британски лири.

Според опозиционната Лейбъристка партия увеличаването на ДДС ще доведе до допълнителни разходи на средното британско семейство в размер на 389 британски лири годишно.

Лейбъристите осъдиха увеличението на ДДС с определението "неправилен данък, в неправилното време".

В отговор на критиките министърът на финансите Джордж Озбърн съобщи, че в условията на огромен бюджетен дефицит, наследен от лейбъристите, нарастването на ДДС е необходима мярка, която има и положителни страни, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Тази мярка представлява един труден, но необходим етап,посочи Озбърн пред радио Би Би Си 4.
По думите му, въпреки че вдигането на ДДС ще засегне потреблението на домакинствата, то е за предпочитане пред увеличението на данъка върху доходите и социалните вноски, което
според него би имало по-тежки последици за най-бедните семейства, отбелязва АФП.

Увеличението на ДДС, което бе обявено през юни, трябва да донесе на държавата 13 милиарда британски лири за година или над 15 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Но и това няма да помогне. Ще се почувства тази тежест върху обикновената работеща класа, а като една от мерките за съкращаване на дефицита им няма да окаже голямо влияние. Държавния бюджет на Великобритания има страхотно много разходи. Един пример: всеки втори ***, индиец, пакистанец, турчин... идва тук, заявява че е безработен, вързва се към социалните помощи, които са доста щедри. Отделно разходите в здравеопазването са се повишили с около 50% от предходните няколко години, така че точно там са перата на бюджета, които трябва да бъдат орязани. Много икономисти са скептично настроени към мерките, които предприеха за съкращаване на бъджетния дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още