IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции компенсираха част от вчерашния спад

Сесията премина при много ниска активност, след като британската борса днес бе затворена

19:49 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции компенсираха част от вчерашния спад

Акциите на Стария континент се възстановиха след най-големия си спад за месеца, като същевременно обемът на търговия остана на най-ниските нива за годината.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 Index се повиши с 0,2% до 279,79 пункта, компенсирайки част от загубените вчера 0,8%, предава Bloomberg.

През миналата седмица индексът сложи край на най-дългата си поредица от седмични повишения от април насам. От началото на годината той се повишава с 10%.

Германският DAX прибави едва 0,02% до 6 972 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,09% до 3 859 пункта.

Британският и ирландският пазари днес не работиха, в резултат на което се изтъргуваха едва 432 млн. акции на компании от Euro Stoxx 50 Index при среднодневен обем за годината от 1,38 млрд., според данни на Bloomberg.

„Тази седмица ще е доста волатилна заради ниските обеми и по-малкото инвеститори”, коментира Томас Щуки, ръководител Инвестиции в Hyposwiss Privatbank AG. „Първите една-две седмици на 2011 ще бъдат много силни, след което активността бързо ще спадне”, очаква той.

Основните индекси на 7 от 16-те пазара, отворени днес в Европа завършиха на положителна територия.

Акциите загубиха част от повишенията след данните за индекса на потребителското доверие в САЩ, който неочаквано се понижи до 52,5 пункта през декември от 54,3 пункта за ноември.

Неочакваният спад се дължи на засилените тревоги на американските домакинства за пазара на труда и цялостното състояние на американската икономика. Пазарните прогнози бяха за повишение на индекса до 56,2 пункта.

Днес стана ясно също, че цените на жилищата в големите градове в САЩ през октомври са отчели най-силния си спад за тази година в размер на 0,8% на годишна база.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 28.12.10 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още