IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия: Гърция и Португалия нямат място в еврозоната

Двете страни не са достатъчно подготвени за използването на обща валута, смята словашкият финансов министър

10:44 | 28.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Словакия: Гърция и Португалия нямат място в еврозоната

Гъция и Португалия трябва да останат извън еврозоната, защото икономиките им не са достатъчно подготвени, за да използват общата европейска валута.

Това каза словашкият финансов министър Иван Миклош в изявление за чешкия вестник "Хосподарске новини", цитирано днес от БТА.

Миклош изтъква, че в дългосрочен план ще е по-добре Гърция и Португалия да не използват еврото, тъй като икономиките на двете страни и на някои други южноевропейски държави от еврозоната не били подготвени за общата валута.

Словашкият финансов министър смята, че Европейският съюз все още не е регистрирал достатъчен напредък при определяне на правилата за предотвратяване на нови бюджетни кризи.

С това изказване Миклош даде пореден сигнал за разногласие относно ползите и вредите от членство в еврозоната. През последните месеци по въпроса се водят сериозни дебати, като някои от страните от Централна и Източна Европа дори се отказват от кандидатстване за членство в еврозоната.

Цялата полемика и дебатите за бъдещето на еврото може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
finansa
преди 13 години
Ха,царят е гол...Най-после някой "официален" да го каже.БРАВО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още