IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия разкритикува идеята за контрол на чуждестранните инвестиции в ЕС

Министърът на икономиката на страната Райнер Брюдерле категорично се противопоставя на идеята на комисаря за промишлеността Антонио Таяни

09:48 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия разкритикува идеята за контрол на чуждестранните инвестиции в ЕС

Германският министър на икономиката Райнер Брюдерле призова европейците да не взимат прибързани мерки за контрол на чуждестранните инвестиции, за каквито настоя европейският комисар за промишлеността Антонио Таяни.

В интервю за вестник Handelsblatt Брюдерле отбелязва, че може да бъде въведен процес на оценка на инвестициите по съображения за сигурност и поддържане на обществения ред, но че не би трябвало да се предприемат прибързани мерки.

"Зачитането на свободата на инвестициите е в центъра на Лисабонския договор. Европа се възползва от отварянето на пазарите и предлага интересни условия за чуждестранните инвеститори. Това трябва да си остане така", добавя германският министър.

Реакцията на Брюдерле е в отговор на предложението на европейския комисар за промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни да се създаде специален орган, който да проверява чуждестранните инвестиции в Европа, подобен на Комитета за чуждестранните инвестиции в Съединените щати.

Таяни се спря по-специално на инвестициите на китайски предприятия в Европа, които според него се основават на "политическа стратегия".

В Германия чуждестранните инвестиции, при които се поема контролът на над 25 процента от капитала на дадено предприятие, са подложени на проверка дали не накърняват националната сигурност. Тази законова разпоредба досега нито веднъж не е довела до налагане на вето, отбелязва Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 21.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още