IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank бе глобена с 554 млн. долара от САЩ за данъчни измами

Най-голямата немска банка призна извършването на криминални деяния, чрез които клиенти от САЩ са успели да укрият средства за милиарди долари

15:59 | 22.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank бе глобена с 554 млн. долара от САЩ за данъчни измами

Немският финансов гигант Deutsche Bank бе глобен с 554 млн. долара от САЩ за създаването на данъчно убежище, което е позволило на заможни американски клиенти на банката да укриват данъци и активи от данъчните власти в САЩ, пише Ройтерс.

Банката постигна споразумение с американската служба за събиране на данъци да плати тази глоба като компенсация за извършването на криминални деяния, чрез които клиенти на Deutsche Bank са успели да укрият парични средства за милиарди долари.

Според анализатори споразумението ще доведе до повдигането на съдебни искове и срещу редица други чуждестранни банки, които са съдействали на заможни американци да укриват данъци.

По-рано през тази година швейцарският финансов гигант UBS също бе разследван за данъчни измами от американското правителство и в крайна сметка се съгласи да предостави на данъчните власти в САЩ информация за сметките на 4 450 свои американски клиенти, заподозрени в укриване на данъци.

Щатските следователи разследват в момента няколко банки от Азия и Близкия Изток, както и клиенти на HSBC, които също са заподозрени в укриването на активи. След като призна извършването на подобни деяния лятото, швейцарската банка UBS пострада от отлив на клиенти, но за Deutsche Bank се смята, че последиците ще са по-ограничени.

Най-голямата банка в Германия разкрива, че е осигурила средства за изплащане на глобата, която няма да се отрази съществено на финансовите й резултати.

Юристи посочват, че Deutsche Bank не е обвързана със същите закони за банкова тайна, както UBS, което ще позволи на германската банка да предостави по-лесно данни за разследвани клиенти на властите, ако това се наложи.

Споразумението между Deutsche Bank и щатските данъчни власти е част от разследването на САЩ срещу чуждестранни банки, заподозрени в подпомагане на американци да укриват данъци.

UBS плати 780 млн. долара глоба по-рано през тази година на САЩ за подпомагане на клиенти с активи за около 20 млрд. долара да укриват данъци.

Някои от данъчните убежища са свързани със счетоводната фирма KPMG, която плати глоба от 456 млн. долара на американското правителство през 2005 г., за да избегне съдебно разследване по обвинение, че е съветвала заможни клиенти да укриват данъци. Двама бивши служители на KPMG отидоха в затвора.

Данъчните служби в САЩ предложиха след това амнистия на заможните лица, които доброволно обявят своите активи. На база на информацията, предоставена от някои данъкоплатци, правителството на САЩ заведе дело срещу банките, съдействали при данъчните измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Що само "тъпите" хамериканци имат "куража" да събират пара от швабите или те Дойче Банка само там "сгрешили"...хахахах!!!Смеххх едва ли има некъде в Европата дето някой ще поиска и 5 лв. глоба на немска банка ако, че сигурно са още по брутални на континента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
И тия имат нахалството да не ни искат в Шенген!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още